Журналистът Георги Минев: Икономическите процеси засягат всички ни, затова ще ги обясним

Водещият на предаването Money.bg с интервю за Dnes.bg

31.01.2020 | 12:05
Журналистът Георги Минев: Икономическите процеси засягат всички ни, затова ще ги обясним

Светът на икономиката, финансите и бизнесът изобилства от важни теми и решения, които имат влияние върху живота на всички нас – пряко или косвено. Така от екипа на Money.bg обясняват старта на новия си телевизионен проект в ефира на Bulgaria ON AIR. Новото икономическо токшоу се излъчва всяка събота от 16:30 часа, с водещ Георги Минев, който е главен редактор на едноименната онлайн медия.

Кой е Георги Минев, как се трансформира една онлайн медия в телевизионен проект и какво да очакват зрителите на Bulgaria ON AIR от него – вижте в интервюто на Dnes.bg с водещия на предаването.

 

Какво Ви доведе в Bulgaria ON AIR?

Желанието Money.bg да излезе от интернет рамките. Те в никакъв случай не са ограничаващи, но в същото време извън тях има един изцяло различен и много предизвикателен свят – телевизионният. В българския ефир не са толкова много предаванията, които могат да слеят и анализират икономическите процеси на разбираем за всеки човек език. Ние видяхме необходимостта да пренесем запазената марка на Money.bg - да обясни по достъпен начин сложното, и в телевизионен формат, за да може всеки зрител да разбере как процесите около него ще му повлияят. Тази задача не е никак лесна, но съм щастлив, че Bulgaria ON AIR хареса идеята и я „приюти“ в ефира си.

Какво е усещането да се присъедините към клуба на телевизионните журналисти? Същият ли е хъсът?

Усещането е различно, хъсът е същият.

Какво ще видим в телевизионния вариант на Money.bg?

В предаването зрителите ще видят есенцията на съдържанието на сайта Money.bg – всички онези теми, които доказано аудиторията на сайта харесва и които карат всеки месец половин милион българи да го посещават. Става дума за съдържание, свързано с лични финанси, макроикономика, компании, технологии и автомобили, поднесено по запазения начин на Money.bg. И тук отново ще отбележа: на разбираем за всички език, защото това е ключовата ни мисия. Вярваме, че икономическите процеси засягат цялото общество, а не само онази част, която се интересува пряко от тях.

Кои ще са икономическите новини на годината в глобален мащаб според Вас?

Икономическите новини ще включват внимателно следене на силно завишения геополитически риск в региони като САЩ и Китай, вероятното спукване на балоните на фондовата борса в САЩ и недвижимите имоти и финансовите пазари в Европа и дейностите на страните, произвеждащи петрол. Не бива да се пропуска и икономиката на Япония, която от години е на прага на рецесия – там дейностите на Японската централна банка доведоха до унищожаване на реалния стандарт на живот на месните жители и замразяване на дейностите на цели сегменти от финансовия пазар.

Една новина, за която не се говори твърде много все още, но която със сигурност ще бъде особено релевантна при следващата рецесия, е задлъжнялостта на страните, корпоративния свят и домакинствата. След Голямата рецесия от 2008 г. този показател не само не се подобри, а направо се изстреля, което трябва да ни наведе на още по-сериозни притеснения, когато следващата рецесия удари – просто спестяванията на хората бяха подринати благодарение на изкуствено занижените основни лихвени проценти (които са дори отрицателна стойност в еврозоната и Япония, а в Китай и САЩ все повече клонят към нулата). Повишаващото се ниво на дълга със сигурност е нещо, което трябва да се следи през тази година.

Какви са очакванията Ви за българската икономика през 2020 г.?

Българската икономика ще се движи паралелно с тази на Европейския съюз, който е както основният ни търговски партньор, така и основният източник на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за страната. В този ред на мисли, вероятно поне през първите две тримесечия на 2020 г. нашето стопанство ще расте, тъй като трябва да се има предвид, че в момента президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард започна ревизия на политиките на институцията. За инвеститорите и пазарите не е ясно дали тя ще продължи да следва линията на Марио Драги, или ще признае, че в рамките на двата му мандата бяха надути колосални балони.

В духа на това обаче несъмнено икономиката ни ще бъде засегната от задаващата се нова рецесия, която е пряко следствие именно от управлението на Драги. Инвестициите и заетостта у нас несъмнено ще бъдат ударени, ще има и спад на БВП. Все пак, реалните заплати вероятно няма да се понижат значително при този сценарий.

Всички тези теми ще намерят своето място в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR, където ще ги обсъдим в детайл, но на разбираем език.

Според Вас живеем ли във време на подмяна на принципите в журналистиката?

Живеем във време на ПРОмяна въобще в начина на общуване и комуникация, неизменна част от които е и журналистиката. Икономическата журналистика се влияе от две неща – промени в технологиите и промени в икономиката. Днес дигитализацията влияе върху всички икономически сфери повече от всякога, водейки след себе си Четвъртата индустриална революция. Всъщност, ако погледнете назад във времето ще видите, че всяка индустриална революция води и до промени в журналистиката.

Цялото интервю четете на Dnes.bg