Висококвалифицирани българи с опит в чужбина откриват възможности за кариерна реализация в България на Кариерен Кошер 2019

Близо 1300 топ таланти се срещнаха реално и виртуално с 90 водещи работодатели

09.09.2019 | 09:13
Висококвалифицирани българи с опит в чужбина откриват възможности за кариерна реализация в България на Кариерен Кошер 2019

На 4-ти септември 2019 година в Интер Експо Център се проведе първото издание на кариерното събитие Кариерен Кошер, което предостави възможност за среща между прогресивно мислещия бизнес и таланти с опит и образование в чужбина.  Събитието за кариерно развитие, ориентиране и споделяне се превърна в динамична платформа за обмен на бизнес идеи, възможности за кариерно усъвършенстване и среща на хора с различен опит и етап от своя професионален път.

Събитието се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика в лицето на заместник-министър г-жа Султанка Петрова. В поздравителен адрес към участниците и организаторите на събитието Президентът Румен Радев изрази убедеността си, че:

„Преброяването на повече българи, които се връщат от чужбина, не е само статистика, която дава основания за надежда. Завръщането на всеки един от Вас е история на личния избор не само да сънуваш, но и да живееш на майчиния език. Вие сте тук, а не там, заради хората, с които ви свързват общите корени.“

Г-жа Петрова сподели, че Министерството на труда и социалната политика приветства подобни инициативи, които отговарят на въпроса: „А сега накъде? Как да продължа своята професионална реализация?“

Министерството си партнира с Агенцията по заетостта, работодателски организации, чуждестранни камари и др. в организацията на кариерни изложения за българите в чужбина заедно със сдружение „Български кариерен форум“, които също се радват на голям интерес, сподели тя. 

Присъствието на 90 фирми-изложители доказа интереса на българските и международни компании, позиционирани в България, към младите професионалисти с международен опит. По време на събитието посетителите получиха нова професионална перспектива за летящ старт в кариерата.

Богатата семинарна програма на Кошера включи 3 тематични блока с 12 дискусионни панела,  интересни истории от практиката на различни компании, вдъхновяващи лекции и работилници. Те бяха насочени не само към професионалисти в началото на кариерата си, но и към по-опитни мениджъри, както и предприемачи, които се ориентират към стартиране на собствен бизнес. Над 20 лектора представиха информация за средата в България, най-добри практики и успешни истории, както и теми свързани с лидерство, привличане на топ таланти, развиване на личния бранд, кариерната пауза, валидиране на бизнес идеи и тяхното финансиране и др.

В допълнение на семинарната програма и срещите с работодатели събитието предложи 5 допълнителни зони и активности с фокус усъвършенстване на професионалния профил, развитие на умения на бъдещето, грижи за здравето, насоки за успешно представяне в публичното пространство и дрескод съвети за уникален собствен стил съобразен с работната среда.

Еко-отговорният Кариерен Кошер, който е в подкрепа на ефективното използване на ресурсите и намаляване на отпечатъка върху природата, предприе реални действия за намаляване на отпадъка по време на събитието и обяви за първа година Награди в инциативата „По пътя на нулевия отпадък“. В категория Отговорна кампания победител е Kaufland Bulgaria с инициативата „Борбата на Kaufland България срещу пластмасата“, а почетни подгласници са Carlsberg и Академия за родители. В категория Отговорен офис победител е HPE с инициативата „4R Project* *Refuse, Reduce, Reuse, Recycle*“. Почетни подгласници са SiteGround и Skyscanner.

Bulgaria ON AIR беше сред основните медийни партньори на събитието. 

Организаторите вярват, че Кариерен Кошер 2019 ще допринесе за повишаването на шансовете за професионална реализация на българите с опит в чужбина като предоставя не само възможност за директен контакт с работодателите, но и чрез споделяне на актуална информация за модерната работна среда в България. Оранизаторите от сдружение „Тук-Там“ са убедени, че по този начин всеки професионалист би могъл да направи своя информиран избор.