Тук-Там Кариерен Кошер 2019 тръгва по пътя към нулевия отпадък

Еко-отговорният Кошер се обявява в подкрепа на ефективното използване на ресурсите и намаляване на отпечатъка върху природата

25.07.2019 | 09:52
Тук-Там Кариерен Кошер 2019 тръгва по пътя към нулевия отпадък

Тази година организаторите на най-голямото кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина, сдружение Тук-Там, предприемат реални действия за намаляване на отпадъка по време на събитието и ще обявят за първа година Награди за еко-отговорна компания.

Петте стъпки на Кариерния Кошер по пътя на нулевия отпадък:

1.        Вафлени чашки за кафе вместо традиционните пластмасови, които не съдържат ГМО продукти и са веган.

2.        Намаляване на опаковките от храна.

3.        Водата на събитието ще бъде предлагана в изцяло рециклируеми бутилки, които подлежат на ново рециклиране.

4.        Всички компании и партньори, които подкрепят инициативата поемат ангажимент да намалят хартиените рекламни материали и брошури.

5.        Всички отпадъци ще бъдат събирани разделно в кошчета в различните зони на събитието и ще бъдат предадени за рециклиране.

Кошерът се стреми да изгради една нова екосистема и обявява Награди за еко-отговорна компания в категориите “Отговорен офис”, “Отговорен щанд на Кошера” и “Отговорна корпоративна компания”, които да отличат добрите примери.

В журито на Наградите влизат личности, които са отдадени на каузата и вярват, че с общи усилия можем да оставим позитивен отпечатък върху природата. Сред тях са утвърдени специалисти по корпоративна социална отговорност, както и активисти. Отличават се Магдалена Малеева, създател на екологичната инициатива “Горичка” и Harmonica, Блажка Димитрова, създател на първото Zero Waste заведение в България, представители на компаниите Екопак, Кока-Кола ХБК България, Смарт Органик, Солвей България, Spark и Eldrive, Телерик Академия както и на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА).

Стремеж към ефективност и отговорност към средата са двете основни причини Ружа Загорска, Изпълнителен директор на Site Media и член на УС на БАПРА, да припознае 0-waste каузата. “За мен най-позитивният знак е това, че все повече активни млади хора имат отговорно отношение и се грижат за опазването на околната среда. Смятам, че това е значима тенденция и чрез тях имаме шанс да успеем да намерим начин отговорно да се развиваме, без това да се случва за сметка на средата около нас.”

Теодора Борисова, мениджър “Връзки с институциите” в Солвей България, споделя, че не може да се примири с “повсеместното изхвърляне на всякакъв отпадък – като започнем от фасовете по улиците и стигнем до коледните дървета през терасите. Чистотата не следва да е прерогатив на дома, тя би трябвало да присъства и в душите, както казват, и, естествено, по улиците. ”

Организаторите от Тук-Там вярват, че светът няма да се промени изведнъж, но всяко действие по пътя на нулевия отпадък ни приближава по-близо до целта. Инициативата на Тук-Там Кариерен Кошер и Наградите целят да насърчат именно отговорното отношение и устойчивото развитие.

Подробна информация можете да намерите на: https://karierenkosher.bg/zerowaste