UniCredit: Решението на ЕЦБ се приема добре от пазарите

Интервю с Федерико Гизони, изпълнителен директор на UniCredit за телевизия Bloomberg от Давос

23.01.2015 | 16:34 Редактор: Георги Стоянов
UniCredit: Решението на ЕЦБ се приема добре от пазарите

Когато говорим за вашия фокус, разбира се, като цяло банките в Европа преминават през период на корекция. Какво ще кажете за вчерашното решение на ЕЦБ? Това променя ли радикално начина, по който инвеститорите трябва да гледат на европейските банки?

Федерико Гизони: Решението повишава доверието на инвеститорите, защото очакванията баяха за по-малко пари. Така че те изненадаха пазара и доверието се повишава.

Бизнесът обаче едва ли ще се промени драматично. За банките това ще означава повече ликвидност.

Маржовете може да се свият донякъде, но това отчасти ще бъде компенсирано от по-ниската цена за финансиране.

Така че бизнесът и клиентите ще спечелят  и от поевтиняването на еврото спрямо долара. Това ще окаже незабавен положителен ефект върху реалната икономика.

Това, което сега липса са необходимите действия от страна на правителствата. Действия от страна на ЕС - инвестиции и структурни реформи.

Но като цяло решението на ЕЦБ беше очаквано и ще има позитивен ефект поне в краткосрочен план.

 

Щях да ви попитам, до каква степен решението на ЕЦБ беше калкулирано в акциите на банките, защото то имаше ефект върху еврото?

Федерико Гизони: По-голямата част от ефекта вече беше калкулиран, защото пазарът очакваше подобно решение.

Вероятно има известен положителен ефект, но не мисля, че той променя драматично нещата.

 

Кажете ми, какви са най-големите ви опасения за тази година. Анна Ботин, изпълнителният директор на Santander, каза, че всъщност нещата са доста трудни, ако говорим за механизма, по който тези пари ще достигнат икономиката. Така че нямаме представа, какво ще се случи. Ако това беше една тръба, едва ли просто може да погледнем от другата страна. Най-малкото заради регулаторите и това, което те искат.

Федерико Гизони: За Европа бих казал, че имам 3 основни опасения. Едното е свързано със самите регулации.

Все още средата не изчистена. Имаме тази голяма дискусия за това, които активи трябва да се разглеждат при определянето на капиталовата адекватност на банките.

Другото опасение е свързано с геополитическата ситуация. Знаете историята около Русия и Украйна, а и средиземноморието като цяло.

И накрая за банките, маржовете, нетните доходи от лихви, определено са проблем.

Той се компенсира с увеличаване на физическата търговия, разширяване на бизнеса, износа, и Santander успяха да се възползват от това.

При всички случаи през 2015 ще има доста предизвикателства.

 

Кога смятате, че механизмът за трансмисия през банките ще бъде донякъде облекчен?

Федерико Гизони: Ние сме настроени по-позитивно за 2015 отколкото за 2014.

Мисля че имаме обективна причина да мислим, че икономиката ще спечели от това, че цената на петрола се понижава, а еврото поевтинява.

Лихвите са добри за компаниите, макар и не толкова за банките. За компаниите обаче те определено са добри.

И ние виждаме, че в Италия някои реформи започват да се прилагат - много важни реформи, като реформата на трудовия пазар.

Така че аз съм малко по-позитивно настроен за 2015, отколкото бях за 2014, но знам, че ситуацията ще продължи да е трудна.

Все пак мисля, че ако правителството продължи и ускори реформите, постепенно, растежът ще се върне. Това обаче ще отнеме известно време.