Накрая Гърция ще излезе от еврозоната: Бертелсен

05.02.2015 | 17:35
Накрая Гърция ще излезе от еврозоната: Бертелсен

Коментар на ситуацията около преговорите за гръцкия дълг, еврозоната, силния долар и големите в китайския интернет на Крис Бертелсен, главен инвестиционен директор Private Capital за Bloomberg TV.


"Според мен започва бавното излизане на Гърция от еврото. Те все още имат ELA за банките си и могат да отидат при спешните кредитори, ако имат нужда.

Но ако капиталът продължава да изтича от банките, ще видим по-ускорено излизане от еврото.

Според мен това е хардбол между EMA и Германия и Гърция. Решението накрая ще бъде излизането на Гърция от еврозоната.

Смятам, че трябва да гледаме на Гърция по малко по-различен начин - това все пак е половината от капитализацията на Apple.

 

Валути

Естествено силният долар ще се отрази на корпоративните печалби поне още едно тримесечие.

Ще видите разделение на европейския пазар на акции.

Доколкото става дума за стимулите на еврото и QE - те ще продължават да вливат инфлация в цените на изкуство, имоти и акции.

Обикновено точно когато всички си мислят, че всичко отива по дяволите, имаме промяна. Тогава ще видим различно отношение към инструментите с фиксирана доходност.

 

Китай

Според мен Китай е в процес, както САЩ през 50-те, в който се превръща от икономика на износа в икономика на потреблението.

Усещам, че пред нас ще се изправи могъщ играч.

Това са - както ги наричам аз, четиримата конници на китайския интернет - Alibaba, Baidu, Tencent и jd.com. Само преди пет години това бяха Google, Amazon, eBay в САЩ. Смятам, че ще има голяма битка. Това ще стане.

Няма да има голяма игра при хоросана и тухлите, в реалните магазини, а в Интернет - и това според мен е най-голямата игра.