Движението на акциите на Shell през последната година

Акциите на петролната компанията реагират със закъснение на движението в цената на петрола

08.04.2015 | 15:48 Редактор: Велко Каменов
Движението на акциите на Shell през последната година

Холандската петролна компания Shell е в напреднали преговори за купуването на BG Group. Марк Бартън анализира движението на цената на акциите на Shell на борсата в Лондон, като го сравнява с движението на цената на петрола сорт Брент през последните 12 месеца.

Брентът беше най-скъп на 19 юни 2015, когато барел Брент струваше 115 долара. Акциите на Shell обаче бяха най-скъпи едва 3 месеца по-късно. Това се случи на 1 септември, когато 1 акция на компанията струваше 24,53 паунда. Това беше и най-високата цена на затваряне на акциите на Shell от 2005 г. насам.

Петролът сорт Брент беше най-евтин на 13 януари, точката, маркирана с розовия кръг, когато цената за барел беше 46,59 долара. Акциите на Shell достигнаха най-ниското си ниво в Лондон 2 месеца по-късно – на 13 март, когато се търгуваха за 19,21 паунда.

Любопитно е, че откакто петролът сорт Брент достигна най-високата си точка през юни до вчера акциите на Shell са поевтинели с 5%. Това ги прави шестите най-добре представящи се сред акциите на европейски газови и петролни компании от общо 25-те, които са част от индекса STOXX  600 Oil and Gas.

Негативен знак за бъдещото движение на акциите на Shell е, че 50-дневната плъзгаща средна е под 200-дневната плъзгаща средна, както е от миналия ноември насам. Това е сигнал за негативен тренд. Ако двете линии се пресекат, това ще е сигнал за позитивен тренд, но не изглежда вероятно в краткосрочен план.

Последният път, когато много инвеститори продаваха акции на Шел беше в средата на март. Тогава акциите достигнаха най-ниската си точка за последните месеци. Търсенето за акциите на компанията пък не е било прекомерно от юни миналата година насам, което съвпада с най-високата точка на петрола сорт Брент.