Трябва да свикнем: Мартин Сорел, директор на WPP от Давос 2015

22.01.2015 | 15:09
Трябва да свикнем: Мартин Сорел, директор на WPP от Давос 2015

Трябва да свикнем с темповете на растеж, смята Мартин Сорел, директор на WPP.

Сорел направи прогнозата си за развитието на рекламната индустрия и глобалната икономика през 2015 в интервю за Франсин Лакуа и Гай Джонсън от Bloomberg TV.


Още по темата

Кажете какво се чува тук? Има толкова голямо внимание към QE, върху ЕЦБ и дали това ще промени нещо в Европа? Какво мислите, ще се оправят ли нещата? Или реформите са застрашени?

Мисля, че живеем в свят на забавен ръст и бихме искали да имаме ръст, който да се поддържа. Този ръст обаче е от нивата преди Леман. Ние се взривихме при Леман, защото нивото на ръста беше неустойчив.

Така че трябва да свикнем с тези 3-4%. Дори 4-5 номинални, но 3-4% реални.

Например вчера говорих с шефа на Световната банка. Развитите пазари са на 2,2%, водени от Америка, която е над 3%.

Най-бързо развиващите се пазари се движат с по-малко отпреди, но пак над 4%, което е 3-3,5% реални.

Инфлация - към 1,5%.

Така че просто трябва да свикнем.

Не е много добре за нас, защото означава, че миналогодишният ни ръст от над 3%, а тази година бюджетът е същият - може би малко повече.

Тези QE в Европа може да ни накарат да се чувстваме малко по-добре, но дали си мисля, че това, което Блумбърг изнесе като данни последния път - 7 трлн долара нетен кеш в баланса на компаниите - дали ще се намали? Не вярвам.

Имаме лек ръст около 3 плюс, придобивания от 2-3%, защото сме активни, малки и средни компании - това ще продължги.

Насрещни ветрове при валутите имаше миналата година, когато и стерлингът беше силен спрямо долара, а сега са по курса ни, защото доларът е много по-слаб. Макар че еврото не ни помага, но доларът го компенсира, защото е една трета от нашия бизнес.

Така че накрая е възможно, но трудно.

Вижте какво става  при  компаниите - разходите са понижени, за да изпълнят програмите си, нисък ръст, нямат ценови ръстове, защото няма инфлация. Така че финансовите възможности са много силни, те натискат цените надолу. Това прави живота на доставчиците, както ни наричат, много труден. Но е нещо, което преодоляваме.

Така че тези 3% реален ръст по света е нещо, което трябва да приемем. Това е шестата година след Леман.

В края на първия ни ден в Давос имахме една вечеря. На нея Нуриел Рубини изнесе обичайната си реч за развитието на глобалната икономика в стил Doctor Doom. Аз го попитах как можем да излезем от ситуацията.

Не беше дадено решение.

Мисля, че просто трябва да продължим напред. Икономиката ще реагира.

Моята надежда например по отношение на ЕС - който е и ваш проблем, на консервативното правителството или което и да е след 2017, без значение от изхода от референдума, който вашият премиер обеща. Дотогава ще видим чувствителни признаци на ръст на континента, в Западна Европа. Какво имам предвид?

Франция, Италия и Испания главно, но Испания е малко по-добре, а Италия показва някакви признаци на реформи. Вчера говорих с едни италианци и ги питах - казаха, че Ренци напредва. Но все още няма ръст.

Германия - според мен е в добра позиция. Германските износители използват слабото евро и се мъчат да направят каквото могат.

Така че се надявам, че ще бъде по-добре.

Но е реалистично да се вярва, че компаниите ще бъдат агресивни в плановете си за разрастване, когато се изправят пред забавянето на бързо растящи пазари и предизвикателствата на бавноразвиващите се пазари, зависими от това какво ще направи Драги.