Меркел се надява на напредък в мирните преговори за Украйна

Предвижда се външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия да се срещнат вечерта на 21 януари в Берлин

21.01.2015 | 17:11 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел се надява на напредък в мирните преговори за Украйна

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази надежда, че четиристранните преговори в Берлин на 21 януари, насочени към успокояване на изострилата се ситуация в Източна Украйна, могат да постигнат напредък, но предупреди, че договореното прекратяване на огъня се разпада, съобщи БТА, позовавайки се на Reuters.

"Целта, разбира се, е също така да се види дали има напредък в подготовката за евентуална четиристранна среща на върха в Астана. Не искаме още една безрезултатна среща между президенти. Затова се надявам, че днес може да бъдат поставени някои основи. Но не съм сигурна, не искам да повишавам надеждите твърде много. Ясно е, че прекратяването на огъня става все по-крехко." - каза Меркел на пресконференция с азербайджанския президент Илхам Алиев.

Предвижда се външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия да се срещнат по-късно на 21 януари в Берлин. Алиев отхвърли критиките срещу действията на неговото правителство по въпроса за свободата на словото, като каза, че страната му гарантира свободата на медиите и други човешки права.

"Азербайджан няма проблем с представянето в областта на свободата на медиите. Нито съществува някакъв проблем с личния ми рейтинг - последните избори го доказаха: над 90% от населението ме подкрепи." - заяви той на пресконференцията с Меркел.

Преди това активисти на Human Rights Watch призоваха германската канцлерка да постави пред Алиев въпроса за човешките права, като се оплакаха, че властите в Азербайджан са арестували над 30 критици на правителството миналата година, включително правозащитници и журналисти.