ENI: Цената на петрола ще се възстанови до 70-90 долара до няколко години

Интервю с Клаудио Дескалзи, изпълнителен директор на ENI за телевизия Bloomberg от Давос

21.01.2015 | 18:08 Редактор: Георги Стоянов
ENI: Цената на петрола ще се възстанови до 70-90 долара до няколко години

Преди да се спрем на цената, кажете ни първо, как вие виждате нещата? Кои са въпросите, които ние трябва да зададем? Дали причината е структурна и е свързана с представянето на световната икономика или просто ОПЕК се опитва да спре производителите на шистов петрол в САЩ?

Клаудио Дескалзи: Според нас в това има някои структурни компоненти, защото когато става въпрос за пазара, наистина има нарастване на добива на шистов петрол.

Това е от значение, но не чак толкова. Имаме и забавянето на растежа в Европа и Китай. Така че наистина имаме някои структурни компоненти.

Още по темата

Те обаче не са от такова ключово значение. Видяхме, че тази тенденция на поевтиняване започна през юли,  но едва след като през ноември ОПЕК каза, че те неискат да ограничават производството си, цената наистина тръгна рязко надолу.

Така че ние имаме позитивни очаквания в дългосрочен план. Не смятам, че в тази история има някакви по-сериозни структурни компоненти.

Единственият по-сериозен момент е шистовият петрол, но въпреки че растежът на шистовия петрол беше много бърз, там производството може да спадне също толкова бързо.

Сега средният спад на производството там достигна 50% на годишна база, така че сега добивът там ще се забави.

Не казвам, че този компонент ще изчезне, но при тази цена производството на шистов петрол се свие.

Така че ние сме позитивно настроени в дългосрочен план дори без някаква интервенция от страна на ОПЕК, които са гръбнакът на петролния бизнес.

Защото те могат да успокоят инвеститорите. Както знаете търговията с петролни фючърси е доста по-важна от физическата търговия с петрол. Като обем тя е 15 до 20 пъти по-голяма.

Така че инвеститорите искат да разберат, дали могат да очакват стабилизация. И ние не смятаме, че има негативни фактори от структурна гледна точка.

Така че в дългосрочен план ще станем свидетели на възстановяване. Според нас след няколко години може да се върнем в рейнджа между 70 и 90 долара за барел.

ОПЕК обаче, като една централна банка, могат да се намесят като стабилизатор и да помогнат за възстановяването на доверието на пазарите, да инвестират, да продължат напред и с това да поддъражт цените.