Отворен е конкурсът за участие в инициативата "Журналисти в училище"

Училищата могат да кандидатстват за инициативата до 28 февруари

11.01.2018 | 14:42 Редактор: Тодор Петров
Отворен е конкурсът за участие в инициативата

До 28 февруари училища от цялата страна могат да изпращат мотивации за участие в петото юбилейно издание на инициативата "Журналисти в училище". Известни български журналисти, свързани с наградите "Валя Крушкина – журналистика за хората" отново ще влязат в класната стая, за да дадат отговор на ученическите въпроси.

Фокусът в петото издание на инициативата е повишаване на медийната грамотност на подрастващите. А приоритетно ще се разглеждат кандидатури от училища от по-малки населени места в страната, където достъпът до качествен информационен ресурс е ограничен. 

Кандидатстването става чрез изпращане на попълнен формуляр за кандидатстване на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org  в срок до 28 февруари. Формулярът за кандидатстване, както и указания са достъпни на сайта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) тук. 

Училищата, които ще участват в инициативата ще бъдат израни по следните критерии: мотивация за участие;  проявен интерес от страна на учениците; брой ученици, заявили участие в срещата; Брой жители на населеното място, където се намира кандидатстващото училище (под 100 000 души); предварително планиране на срещата. По места срещите с журналистите ще се проведат в периода: 1 март 2018 г. – 20 юни 2018 г. 
 
През последните две години инициативата набра все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 3 000 учениците от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите "Валя Крушкина – журналистика за хората". 

Освен повишаване на медийната грамотност, срещите допринасят за сформиране на гражданска позиция у подрастващите и не са последно място – провокират интереса към журналистическата професия като кариерен избор. 

Инициативата "Журналисти в училище" е част от дейността на Фонд "Валя Крушкина" при Фондация "Работилница за граждански инициативи". Петото издание на инициативата се реализира в партньорство с: БНТ, Nova TV, bTV, Bulgaria ON AIR, БНР и сайтовете: OFFNews.bg и mediapool.bg.