Оценката за работата на 43-то Народно събрание

Управленската програма на ГЕРБ и БСП

04.02.2017 | 17:30 Редактор: Васил Детелинов
Оценката за работата на 43-то Народно събрание

Тази събота в Q&A Клара Маринова търси верните отговори с политолога Борислав Цеков и икономиста Даниел Парушев и Георг Георгиев от ГЕРБ и Борислав Гуцанов от БСП 

В студиото Борислав Цеков коментира, че 43- то Народно събрание ще бъде запомнено с хаотичната нестабилност,  заради мазаечността на мнозинството и политическите субекти, които не са основани на политическа идентичност, а са сглобка от корпоративни или други интереси. Това е показал  доклад на Института за модерна политика още в началото на 43-то НС. Според Цеков този вид поведение и структуриране на политическото пространство се превръща в трайна черта на българския политически живот и очаква и в следващия парламент да има взаимен блокиране, неясно мнозинство. Политологът се надява в следващото НС качеството на законодателната дейност, парламентарните дебати да бъдат заменени от от прагматичен парламент, който да е полезен на България. 

 


Икономистът Даниел Парушев коментира, че 43-то  Народно събрание не даде сигурност на гражданите.  Сега хората се притесняват какво ще стане в утрешния ден, каза още Парушев. Той забелязва кондиция в партиите около коалицията „Обединени патриоти“, БСП след победата на Румен Радев. Такава по думите му липсва при Реформаторския блок и десните, които вече се делят на 3. кондиция липсва и при ГЕРБ, където народа им показа жълт картон на президентските избори, вероятен е втори на предсрочните. А след това може да има и червен картон.  Даниел Парушев е категоричен, че предсрочните избори дават заявка за промяна.  

 

Във втората част на предаването Георг Георгиев от ГЕРБ коментира, че партията му няма да отстъпи  от позицията си за запазване на плоския данък. По думите му това е най-доброто облагане, то носи прозрачност на доходите, осветлява сивата икономика и привлича инвеститори.  По темата с енергетиката Георг Георгиев заяви, че режим на тока нямаше, захранването не е било прекъсвано, а апокалипсиса начертан от БСП е можело да бъде обект на прокуратурата.  Георгиев обясни още, че сме поискали ток от Турция, защото съседката е имала такъв дълг към България. „Тази пародия и истеричност беше преднамерена, за да се покаже, че енергийния сектор не работи. Това не е вярно. Кой е крив и кой прав се видя по ситуацията“, каза още бившия депутат Георг Георгиев. 

 

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че не трябва да се разделя успеха на Румен Радев и Илиана Йотова от успеха на БСП. Според него това са допълващи се фактори за резултата, които постигна двойка на президентските избори.  „Тази промяна беше очаквана. А тя се случва и зад океана“, коментира още Гуцанов. Той се надява това да продължи и на предсрочните парламентарни избори. Управленската програма е една от ключовите точки на Конгреса на БСП в събота. На него се очаква да бъде промени устава на партията, който ще определи колко пъти да е мандата на депутат от левицата. „Не е нормално 4-5-6 години да си депутат. Един политик не се изгражда за една година или един мандат, не е задължително  един политик да е само в парламента“, аргументира се социалиста Борислав Гуцанов. Той не очаква конфликти по време на конгреса, заради промяната на устава. 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
nikolay.ignatov.79.b
преди 6 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА - това политическо или забавно предаване е?да питам и един въпрос - понеже с позицията си за Пеевски и Орешарски Росен Плевнелиев беше невероятен разединител на нацията, какъв се явява няследникът му с позицията си за над 2 000 000 българи? Сигнализирай за неуместен коментар