Club Investor 03.02.2015 - България и Светът през януари 2015

Обзорното предаване за месец януари на Клуб инвестор, с Ивайло Лаков.

04.02.2015 | 08:56 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 03.02.2015 - България и Светът през януари 2015


Откакто България стана член на Европейския съюз през 2007 страната ни е обект на безпрецедентна система за мониторинг и оценка на напредъка на реформите в съдебната система. Поредният такъв доклад излезе през изтеклата седмица и получи различни коментари и интерпретации у нас. Някои казаха, че е много по-добър от очакваното, други - че критиката е унищожителна. Всъщност, пречупването на фактите през призмата на политическото противостоене е част от проблема. Съдебната реформа е национален проблем, а не политически. В европейския доклад се говори за липса на доверие в институциите основно що се касае до борбата с корупцията и организираната престъпност. Няма съществен напредък в тази посока, защото съдебната система не работи качествено. До момента съдебните дела, свързани с обществено значими случаи на корупция и криминална престъпност са прекалено малко, се казва още в доклада. Не че ние в България не знаем как стоят нещата, но се надяваме на тези доклади, защото представляват инструмент за натиск към политическата класа у нас да продължава с необходимите стъпки. Натиск, какъвто ние вътре в страната по една или друга причина не можем да упражним. Това е един от акцентите за България в изтеклия месец януари, на който ще се спрем в обзорното ни предаване.

За светът обаче, януари беше драматичен месец, в който цивилизованият свят беше Charlie, имаше масови протести срещу ислямизацията на Запада и съответно контрапротести от защитници на правото на бежанците да получат закрила и убежище. Това противостоене е особено актуално за цяла Западна Европа в момента, но особено за Германия, където по исторически причини има свръхчувствителност към теми като имиграционна политика и расизъм.

Този дебат обаче не е единственият, който диктува обществения дневен ред на Европа. Нещо в икономиката не наред, щом в Гърция избраха комунисти и крайно леви популисти за управляващи, а трета политическа сила в парламента в Атина стана откровено фашистка партия като Златна зора. Заявките на управлението в Гърция за край на политиката на икономии поставят еврото под небивал натиск и държат инвеститорите на нокти. Има обаче и сериозни опасения, че Атина може чисто политически да залитне към Кремъл в момент на най-остро противопоставяне на Русия и Запада от времето на Студената война насам.

На този фон през януари у нас дойдоха Джон Кери, Филип Хамънд и Йенс Столтенберг, а някакви шизофренни мозъчни тръстове прецениха момента като удачен да вменяват нечистоплътни тези в публичното пространство, че България се готви за война, че армията провежда мобилизация, че правителството ще конфискува панелките вместо да ги санира... Да се върнем обаче към Je suis Charlie - кои каузи в България могат да ни накарат всички да бъдем Charlie, така както идеите за свободата на словото събраха милиони французи? И какъв тон задава драматичният януари на цялата предстояща 2015 година?

Това са само част от темите, коитощ се коментират в студиото на Клуб Инвестор в обзорното за месец януари предаване. Гости са: Мария Капон, политик, Росен Йорданов, психолог и Андрей Стойчев, трейдър в Делта Сток.