Club Investor 27.01.2015 - Къде инвестират парите от петрол?

Гости на Ивайло Лаков в студиото на Клуб Инвестор са: Милен Керемедчиев, бив заместник министър на икономиката и на външните работи и Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол

28.01.2015 | 09:45 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 27.01.2015 - Къде инвестират парите от петрол?

 

Цените на петрола вероятно ще продължат да се понижават и може да достигнат цена от 30 долара за барел. Прогнозата е на Гари Кон, президент на Голдман Сакс Груп. В момента цената се движи около 45 долара за барел от лекия суров петрол. Цените от юни миналата година насам се понижиха с около 60 %. Причината е, че Съединените щати увеличиха неимоверно добива от шистови находища и така предлагането надмина търсенето. От своя страна ОПЕК, организацията на страните износителки на петрол, отказа да намали добива, инструмент, използван често за корекция на цената на черното злато.
Такава е конюнктурата на пазара в момента, но тя безспорно съдържа и силен геополитически елемент. От ниските цени на нефта страдат икономиките на страни като Русия и Иран.
Една новина от изтеклата седмица обаче създава, макар и минимални, опасения за възможна промяна на конюнктурата. Смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула създава до известна степен тревоги за властта в Саудитска Арабия, която всъщност е най-големият износител на петрол в света, доминантен фактор в ОПЕК и съюзник на Съединените щати. Едва ли е изненада, че тъкмо днес американският президент Барак Обама пристигна с огромна делегация в Саудитска Арабия, за да поднесе съболезнования за смъртта на краля.
Саудитска Арабия е държава, която  проповядва салафитски ислям, течение сред сунитите, което се обявява за чист ислям, такъв какъвто е бил проповядван от Мохамед. За салафитите идеалът за ислям е това, което е било през 6-ти век. Сред саудитците има големи и силни кръгове, които са привърженици на Ислямска държава.
Другата голяма интрига на пазарите и в международен план е смяната на властта в Гърция. Крайно лявата популистка партия Сириза, която спечели изборите и чийто лидер Алексис Ципрас се закле като премиер, възнамерява да прекрати политиката на икономии, договорена с международните кредитори на страната. Което всъщност сбъдна най-мрачните опасения на водещите сили в еврозоната Германия и Франция. По време на своята реч Алексис Ципрас каза недвусмислено: За Гърция тройката кредитори вече е в миналото. След гръцките избори еврото се срина до най-ниската си стойност спрямо долара от 11 години насам. Несигурността за еврозоната след гръцките избори ограничи потенциалното нарастване на цената на петрола след изказването на генералния секретар на ОПЕК Абдулла ал Бадри, че цената на нефта е достигнала дъното и вероятно скоро ще тръгне нагоре.
Това са темите в това издание на Клуб Инвестор. Гости в студиото са:
Милен Керемедчиев, бив заместник министър на икономиката и на външните работи и
Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол.

Международният редактор Лъчезар Вълев ще се включи с анализ за това, къде най-често инвестират парите от петрола най-големите износители на черното злато.

Може да видите предаването в прикаченото видео: