Club Investor 20.01.2015 - Каква е цената на българската национална сигурност?

В това издание на Клуб Инвестор гостуват: Стоян Сталев, юрист и дипломат, бивш министър на външните работи, Радко Влайков, дипломат, бивш говорител на МВнР и Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност

21.01.2015 | 08:51 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 20.01.2015 - Каква е цената на българската национална сигурност?

Разстоянието от София до Донецк е около 1900 километра, а от софия до турско-сирийската граница при Газиантеп и Алепо е около 1700 км. Това са ориентировъчно отстоянията от двете най-горещи точки на напрежение в света днес, което разбира се в един глобален свят като днешния е напълно условно. Защото съвременните войни се водят с партизански и терористични методи, които знаете са наднационални и не се ограничават до определени локации.

Каква е цената на българската национална сигурност? - това е темата в днешното издание на Клуб инвестор. Националната сигурност, разбирана не само като вероятност някои да наруши с военна сила националните ни граници, а като съвкупност от външни и вътрешни фактори, сред които външна политика, върховенство на закона или ненарушим правов ред, бежански кризи, инфраструктура, енергетика, икономическо развитие и преодоляване на демографската криза, която според мнозина всъщност е най -големият риск за националната сигурност от всичко изброено дотук.

Много неща се изговориха след дипломатическата совалка на британския външен министър Хамънд и държавния секретар на Съединените щати у нас. Джон Кери потвърди ангажимента на Америка към просперитета на България, а от външно министерство коментираха, че е постигната целта на българската дипломация за последните 25 години, а именно – Съединените щати да ни обявят за стратегически партньор. Други пък коментираха, че на страната ни е отделена ролята на обслужваща територия в предварително програмирана ескалация на напрежение в Донбас и Турски Кюрдистан. Засега това са само интерпретации на различни хипотетични рискове и по същество представляват по-скоро политическо говорене. Винаги при такива визити се коментират теми, които не се изнасят в публичното пространство, а това само по себе си, дава място за спекулации.

Големият проблем е, че българската политика в последните десетилетия, като тук имам предвид както външната, така и вътрешната, се води по скоро ad hoc, отколкото стратегически. Ние гасим пожари вместо да строим катедрали, лавираме, вместо да отстояваме позиции, пропускаме шансове с идеята да компенсираме с други, а после пропускаме и тях. Това е така, защото няма приемственост нито във вътрешната, нито във външната политика. Когато една политическа върхушка смени друга, започва всичко отначало. А би трябвало да се преследват дългосрочни стратегически цели.

И така, колко всъщност струва една ескадрила нови бойни самолети и защо не ги купуваме? Защо Путин избра точно Турция, за да спре Южен Поток и да посочи нов маршрут за газа? Защо Турция не воюва с каналджиите, които вкарват бежанци в България? Какви са оптимистичните и песимистичните сценарии за развитието на конфликтите на толкова малко разстояние на североизток и на югоизток от нашите граници и как да строим катедрали в политиката - това са темите в днешния Клуб Инвестор, които се дискутират в студито. Гости са:

Стоян Сталев, юрист и дипломат, бивш министър на външните работи в служебното правителство на Софиянски, а също и бивш посланик в Германия и Турция.

Радко Влайков, дипломат, бивш говорител на министерството на външните работи

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност

В редовната рубрика „Виж сега...” се включва и Георги Стоев от Индъстри уоч.

Може да видите предаването в следващите видеа: