Протестът срещу повишението на цените на винетките поставя въпроса за качеството на пътищата

Организаторите на протеста: Борислав Райчев и Кирил Димитров от гражданската инициатива „Без дупки“

29.11.2015 | 00:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Протестът срещу повишението на цените на винетките поставя въпроса за качеството на пътищата

На 28 ноевмври в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR Полиграф плюс Светла Петрова разговаря с Борислав Райчев и Кирил Димитров  от гражданска инициатива "Без дупки" за причините за протеста срещу новите цени на винетките.

Шофьорите имат задължения за много и различни плащания, но нямат права, ако повредят автомобила си, карайки го по пътищата на републиката, коментират организаторите на простеста срещу влизащите от 10 декември нови цени на винетките. 

 

Ще успеят ли протестите да отменят поскъпването на винетката и да върне таксата в сегашния й вид?

Инициативата стартира преди година с цел да покаже на Столична община къде са дупките по улиците. Преди четири години организацията провеждаше акция „Дупките“. Тогава активистите маркираха неравностите по пътя.

„В Закона е записано, че ползвателите на пътищата нямат права и оплакването не дава резултат“, обясниха организаторите.

Увеличението на цената не показва повишение на качеството на пътищата. Второкласните и третокласни пътища не се поддържат, казаха Борислав Райчев и Кирил Димитров.

Справедливо ли плащането на винетка

Къде отиват глобите от КАТ, къде отиват таксите от акциза на горивото, от данък МПС, синя и зелена зона? Финансирането на поддръжката на пътищата чрез винетка не е справедливо, казаха организаторите на протеста.

„Не е проблем за стоте лева, които ще дадем, а в качеството на пътищата“.