Българинът не търси скъпи автомобили: Избира коли до 30 хил. лв. на по 10 години

От бранша предлагат държавата да започне да субсидира закупуването на нови електрически автомобили

29.04.2023 | 13:50 Редактор: Петя Кръстева

Стари автомобили от по-нисък клас са най-продаваните от автокъщите у нас. Според експерти България се е превърнала в автоморгата на Европа. 

Над 70% от колите в страната са на повече от 15 години, а тези под 5 години са едва 4-6 на сто. От бранша заявяват, че имаме най-стария автомобилен парк в Европа. 

"Българинът вече не купува скъпите марки, а малко по-практично - купува автомобил от по-нисък клас, но по нова година и на по-малко км, за да може да го използва повече време", коментира зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев.

Масово българинът купува вносни стари автомобили. Причината е по-ниската цената.

"Предпочитани са автомобили във възраст между 3 и 10 години и ценови диапазон 10-30 хиляди лева. Най-често се внасят автомобили от Италия, Германия - от европейския пазар, както и Швейцария. В момента хит на пазара според експерти е вносът на коли от САЩ и Канада, което помага да се освежи автопаркът", поясни собственикът и управител на автокъща Уалид Шелбая.

От бранша коментират и увеличението на цените на вносни автомобили, вследствие на пандемията от Ковид-19 и прекъсването на линиите за доставки.

"Увеличението е поне 25%, защото спряха продажбите на нови автомобили и все по-често - както в България, така и в Западна Европа се търсят автомобили втора употреба, а пък те липсват на пазара, защото не се продават нови", изтъкна още Доросиев.

Докато клиенти търсят автомобили на по-ниски цени, от бранша предлагат държавата да започне да субсидира закупуването на нови електрически автомобили, което ще помогне с изчистване от стари коли и ще спомогне за намаляване на замърсяването на въздуха.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


2
9 rate up comment rate down comment 3
Мъка
преди 11 месеца
България е една от най-тъжните държави за живеене. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Средбата заплата в България след таксите е 1300 лева. Автомобилна стойност 30000 левя, за мнозинството от хора е скъп. Сигнализирай за неуместен коментар