КНСБ: Цените на тока са непосилни, подготвят масови съкращения в предприятията

Пламен Димитров: Искаме компенсаторни пакети за социално уязвимите групи

14.10.2021 | 21:35 Редактор: Теодора Патронова

Планът за възстановяване е готов, страната ни най-после го внася в Европейската комисия. 

"В Плана за възстановяване бяха добавени някои нови проекти. В енергийния сектор имаше доста проблеми. Промените, които бяха направени последно, бяха по наше предложение, но и на някои виждания на кабинета. Нашите предложения бяха свързани с това държавно предприятие за рекултивацията, което да бъде заложено като реформа в Плана. Важното е да бъде направено така, че да бъде една възможност за миньорите да продължат да работят рекултивационни дейности", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Денят ON AIR".

При срещата с премиера, министър Живков и Атанас Пеканов по време на протеста са се договорили за някои ключови неща.

"Едното е това държавно предприятие, което ще може да получава пари от Фонда за справедлив преход, което ще направи работата по-евтина. Получихме съгласие от премиера, че хоризонтът, в който ще има въгледобив е двайсетина години", изясни той. 

Димитров заяви пред Bulgaria ON AIR, че 2040 година ще бъде хоризонтът, в който ще трябва да се предприемат редица стъпки. Но дотогава ще има мерки, които могат да гарантират, че ще има въгледобив

Според него факторите за високите цени на тока са външни. "Цените са непосилни за никой бизнес и предприятие. Вече има заявки, че започват да се подготвят масови съкращения в големи предприятия. Да затварят", заяви Димитров. 

По думите му прогнозата за 5% инфлация най-вероятно ще бъде достигната и малко подмината

"Очевидно е, че правителството закъснява с мерките за цените на тока. Доста време трябваше да се умува. Два месеца вече се загубиха. Да, трябва да се извадят компенсаторни механизми. Те минават през разпределяне на тези печалби, които са натрупали държавните предприятия от енергийния сектор от тази неправомерно висока цена и връщането им към бизнеса. Предложение на КНСБ - дали не може по-скоро да не се допуска да се натрупват подобни печалби и да се гарантира през съответния ред, че държавните предприятия продават на НЕК, а НЕК дава на индустрията на тези цени за вътрешния пазар, достатъчна като обем енергия, която да свали цената надолу като цяло", обясни Димитров.

Той добави, че едно от ключовите искания на протеста на бизнеса, който ще бъде във вторник в София, е до края на месеца да се направят необходимите промени. 

"Битовият потребител има увеличение на всички стоки и услуги, искаме компенсаторни пакети за социално уязвимите групи. 460 лева линия на бедност да бъде определена от 1 декември. Още тази есен всички уязвими потребители да се възползват от енергийни помощи", обърна внимание още Димитров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК