СЗО призова Европа да ускори ваксинациите

Страната помоли за помощ в борбата с вируса

05.02.2021 | 18:49 Редактор: Никола Симеонов

Португалия с невиждан ръст на заразени с Ковид-19. Случаите в страната са близо 750 хил. Това изправи здравната система пред сериозно предизвикателство. На този фон от СЗО призоваха Европа да ускори кампанията за ваксинация.

Правителството на Португалия поиска международна помощ за овладяването на ситуацията. Такава дойде от Германия, която изпрати специалисти по интензивно лечение, както и респиратор. Капацитетът на лечебните заведения в страната е почти запълнен.

"Държавните болници вече нямат място за толкова много хора и започнаха да ги изпращат по частните болници. Иначе комуникацията тук е много добра. Обаждат ми се през ден да ме питат как съм", каза преподавателят в българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Лисабон Ева Давидова. Тя също е заразена с Ковид-19, но се лекува в дома си.

Преподавателката разказва, че обстановката започнала да се влошава още в края на миналата година. По време на празниците мерките били разхлабени и това довело до скок на болните от Ковид-19.

"Нещата започнаха да стават по-лоши покрай Коледа. Позволиха на хората да пътуват, да се събират много. Когато вече беше време за избори, имаше страшно много случаи. Сега за да справят с опустошителните последици от пика на заразата, властите силно ограничиха пътуванията. На гражданите не се позволява да напускат страната, ако нямат неотложна причина", споделя Давидова.

Редица други европейски страни също затегнаха мерките за влизащите в страната. От днес пътуващите до Чехия трябва да предоставят негативен антигенен или PCR тест, направен не по-малко от 48 часа преди пристигането в страната. Пет дни след това са длъжни да направят втори тест. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Снимка: архив, БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК