25% ръст на сигналите за трудови нарушения у нас

По-малко неизплатени заплати

20.12.2020 | 13:00 Редактор: Калина Донкова

Сигналите за трудови нарушения бележат ръст от 25% за периода от март до ноември спрямо същия период през миналата година. От ГИТ установили по-малко неизплатени заплати с около 1/3 спрямо миналата година. Над 5 млн. лв. за възнаграждения са изплатени след намеса на институцията, обяви Дина Христова-Игнатова в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

В периода на коронакриза в страната били констатирани различни нарушения по отношение на трудовото законодателство. Част от тях допуснати заради променяне на мерки от днес за утре и отменянето на такива за кратък период.

Като цяло сигналите в ГИТ нямат голяма промяна като видове. Хората най-често се оплакват от неизплатени възнаграждения и обезщетения, нарушения на работното време и неспазване на почивките, непозволени отпуски и въпроси за това как могат да се ползват предвид ситуацията. Традиционно през годините сигналите са свързани по-скоро с изпълнението на трудовите правоотношения, плащанията, отпуските, тъй като хората от тях най-директно усещат негативното въздействие на тези нарушения.

В инспекцията по труда имало сигнали за неосигурени дезинфектанти и неспазване на мерки идват от клиенти, не толкова от самите работници.

По повод сигналите на служители в неплатен отпуск по време на пандемията, от ГИТ припомнят, че неплатеният отпуск е само и единствено по искане на работника. Дори в пандемичната ситуация,  работодателят не може по собствено искане да предоставя неплатен отпуск на работниците и служителите. Ако работниците не са съгласни, те трябва да не разписват молби и искания за неплатен отпуск. В момента на слагане на подписа, много трудно може да се докаже, че това е направено под натиск.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК