10 съвета, когато не можем да вземем решение

23.02.2016 | 12:00

Когато трябва да вземем важно решение се допитваме до семейство, близки и приятели. Дали обаче трябва да следваме интуицията си, каква е оценката на ситуацията и какви са начините да се справим в резултатите разказва в студиото на предаването “Десет” психологът Иванина Анчева.

1. Оценка на плюсовете и минусите. Този подход обаче не отчита относителната тежест или важност на положителните и отрицателните страни. Кога можем да я използваме и кога - не?

2. Последствията от решението. Склонни ли да виждаме негативните последици или търсим само доброто развитие, особено, когато ни се иска да вземем определено решение - да си купим нова кола или да инвестираме в нов бизнес.

3. Поне пет пъти да се запитаме "защо?" Как да формулираме тези въпроси? Какво да изследваме?

4. Да следваме ли инстинкта си? Как да разграничим инстинкта си от страховете или от желанието на всяка цена да имаме нещо?

5. Изборът да е наш. Трабва ли да се консултираме и зависим от съветите на роднини, приятели, психолози? До каква степен трябва да вземаме под внимание тези решения? Трябва ли винаги да припознаваме едно решение като собствено?

6. Как да се учим от грешките? Има една теория, според която правим едни и същи грешки? Избираме един и същ тип партньори, които ни нараняват. Има ли грешни поведенчески сереотипи и ка да ги преодолеем?

7. Да се запитаме ли ще съжалявам ли за това по-късно? 

8. Да преодоляваме ли страховете си и кои страхове? От какво се страхувам? Как да разграничим ирационалните страхове от инстинкта за самосъхранение?

9. Как да открием истинската си мотивация? Защо правя дадено нещо? Можем ли да бъдем изненадани от отговора?

10. Мога ли да се справя с резултатите? Трабва ли да знаем какво очакваме да постигем? Прекалената целенасоченост не убива ли спонтанността?

Вижте повече в следващото видео.