10 ценни стъпки към успеха

26.01.2016 | 12:00

Ива Митева - Славчева - лайф и бизнес коуч, която повече от 16 години помага на хората да открият своя път и да намерят силните си страни. В предаването „Десет” с водеща Ирина Белчева, тя съветва как да стъпите уверено на пътя към успеха, защото всеки, който полага старание и желание, рано или късно го открива.

1. РАЗБЕРИ КОЙ СИ ТИ
Всички учения ни казват да се опознаем, да разберем кои сме. Това е най-важно, преди да предприемем каквото и да е решение за нас е добре да разберем кои всъщност сме ние.


2. ВЗЕМИ РЕШЕНИЕ КАКВО ИСКАШ
Лист и химикал е единият начин да разберем какво искаме, другият е да си го повтаряме. Добре е целите ни да са реалистични.


3. ОЦЕНИ СРЕДАТА ОКОЛО ТЕБ
Погледни  средата, която те заобикаля, усети до колко тя те удовлетворява и разбери кой или какво те спира. Средата е един от важните фактори, но тя не е определяща.

4.  ЧУЙ МИСЛИТЕ СИ
За да чуете мислите си, понякога не е добре да стигнете до предела и чак тогава да решите да потърсите помощ от някой професионалист. Лайф коуч помага за решаването и намирането на отговорите за дадени проблеми, не съди, не критикува и не лекува. Има граници до които могат подобни професионалисти да ви помогнат, от там нататък вече е нужно посещението при психолог.

5. ОЦЕНЯВАЙ УСПЕХА СИ
Колкото по-повлиян е човек от чуждото мнение, толкова по-трудно намира себе си и оценява успеха си.

6. ПОСТЪПВАЙ С ДРУГИТЕ ПО НАЧИН, КОЙТО БИ ОЧАКВАЛ
Ако искаме да бъдем уважавани, подхождаме с уважение към другите. Искаме признание, нека го дадем, за да го получим. Добре е да се прокара идеята, че трябва да подхождаме така както бихме искали другите да подхождат с нас.

7. ОВЛАДЕЙ СИЛАТА НА ПРОМЯНАТА
Тони Робинс казва, че успехът е прогрес и ако ние не успеем да напреднем значи стойм на едно място.

8. УСПЯВАЙ ДОКАТО СЕ ПРОВАЛЯШ
Доста известни личности показаха, че понякога не можем да се справим с успеха и се проваляме. Хората се раждаме с два страха, единият е от падане, другият от силен шум. След това се поражда и страха от успеха, следователно и от неуспеха.

9. БЪДИ ЛИДЕР
Махатма Ганди казва - „Предполагам, че лидерството е едно време е означавало мускули, но днес означава да се разбираш с хората.”

10. ОБЩУВАЙ
Ако не умеем да общуваме добре първо със себе си, това означава, че не можем да се научим да общуваме и с останалите.

За да стигнете още по-близо до успеха, изслушайте съветите на лайф коуч Ива Митева-Славчева в следващото видео: