10 съвета как да прескочим бюрокрацията

03.01.2016 | 11:03

Бюрокрацията е явление в обществото ни, което може да докара всеки до нервен срив. Но за да си спетим излишните ядове и да започнем новата година на чисто, в студиото на предаването "Десет" се обсъждат начините да избегнем колелата на тежката административна машина. Гостува създателят на онлайн платформата за споделени документи www.pisar.bg - Стефан Христов, който разказва за възможностите да намалим пътя на бумагите в ежедневието ни.

10 СЪВЕТА ДА ПРЕСКОЧИМ БЮРОКРАЦИЯТА

1. БЪДЕТЕ УСМИХНАТИ 

Започваме от най-лесният начин да си свършим работат бързо и лесно, а именно с усмивката. С усмивка ли можем да получим добро отношение в държавните ( а и не само) институции?

2. ПЕСТЕТЕ ХАРТИЯ 

Рядко ни се случва да се замислим върху факта, че всяка година 13 милиона хектара гори изчезват от лицето на земята, а производството на всеки 9 000 листа хартия води до унищожаването на едно голямо дърво. Нужна ли е, освен нашата мисъл, и оптимизация на всички бланки, които попълваме и цялостно дигитализиране на системата?

3. НЕ ЧАКАЙТЕ ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ 

По стара българска традиция всичко се прави в последния момент - ДДС декларациите се подават на 14-то число (следобед), годишните данъчни декларации се подават на 31.03 - пак в късните часове. И се сърдим, когато нещо не е наред. Това ли е един от трудните уроци срещу бюрокрацията?

4. ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ 

Често се случва да не сме достатъчно добре информирани и това да води до недоразумения. От къде можем да получим информация по административно-правни въпроси?

5. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ 

В България електронните услуги не са на високо ниво, но все пак има някакви. Например - подаването на годишна данъчна декларация може да стане значително по-лесно, когато я подадем по електронен път. 100% ще спестим реденето на опашка. Има и икономически ефект - например таксите на Търговски регистър са 2 пъти по-ниски когато подаваме документи по електронен път. Имаме ли навика да се обръщаме към електронните услуги?

6. НАПРАВЕТЕ СИ ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС 

В днешно време наличието на електронен подпис се превърна в необходимост. Издаването не е скъпо, става бързо, а направените разходи се възвръщат много бързо. Само фирми ли могат да ползват такъв или и физически лица?

7. РАЗБЕРЕТЕ КАКВИ СА ПРАВАТА ВИ 

Понякога институциите нарушават нашите права - често това става, като нарушават сроковете за произнасяне по определен казус. Трябва ли да търсим юридическа помощ?

8. НЕ УСЛОЖНЯВАЙТЕ ИЗЛИШНО ПРОЦЕСИТЕ 

Не усложнявайте излишно процесите  - ние българите имаме ли навика да си усложняваме живота?

9. ИЗПОЛЗВАЙТЕ АДЕКВАТНИ УСЛУГИ 

Най-често бюрокрацията се създава от адвокатите и счетоводителите на фирмите. Те уж за "по-сигурно" усложняват процедурите, често за да вземат по-високи хонорари. Как да избегнем този казус?

10. НЕ ДАВАЙТЕ ПОДКУПИ България е на челните места в Европа за корупция, а всеки 3 е давал подкуп. Как да избягаме от този порочен кръг - бъди промяната, която искаш да видиш в света?

Вижте повече в следващото видео.