Не сме се отказали от еврозоната: Дончев

13.05.2015 | 18:48

Коментар на Томислав Дончев пред парламента на възможностите за влизане на България в еврозоната след забележката на проф. Стив Ханке, че страната ни не бива да го прави.

Проф. Ханке направи коментара по време на конференцията Образование и бизнес-финансово образование за устойчива икономика, проведена на 11 май 2015 и организирана от Bulgaria ON AIR, Investor.bg и Bloomberg TV.

"Приемането в някои клубове не е само с технически изисквания, например свързани с макроикономически баланси, състояние на макроикономическите баланси и т.н.

Това е политическо решение. Така стоят нещата и с включването в еврозоната. Считам, че освен изпълнение на техническите изисквания, когато България е в състояние да демонстрира такава степен на икономическа, социална и политическа стабилност и авторитет, това ще се случи.

Съвсем друг е въпросът, че влизането в еврозоната и приемането на еврото не би трябвало да размива или да води до намаляване на отговорностите на националните институции, на МФ, по отношение на управление на публичните приходи и разходи".