Руски бомбардировачи ще патрулират край бреговете на Северна Америка

13.11.2014 | 20:38

Разнопосочни сигнали от страна на Москва. Русия обяви, че ще изпрати свои стратегически бомбардировачи да патрулират край бреговете на Северна Америка. Това стана ясно от изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. В същото време премиерът Дмитрий Медведев намекна за по-ранно сваляне на антизападните санкции на Кремъл.
Сергей Шойгу заяви, че руската стратегическа авиация ще лети над западната част на Атлантическия океан и източната част на Тихия океан, както и над акваторията на Карибския басейн и Мексиканския залив. Министърът обясни решението със създалата се международна обстановка, при която Русия е принудена да осигури военно присъствие в споменатите региони.
Анализатори коментират, че става дума за поредната открита демонстрация на военна сила от страна на Москва. Решението идва в момент, когато НАТО отправи обвинения срещу Русия, че засилва присъствието на свои бойни самолети над Северно, Балтийско и Черно море.
На фона на изказването на военния министър, носещи полъха на Студената война, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва може да вдигне антизападните санкции по-рано от предвидения едногодишен срок. Изказването му бе направено след среща с американския президент Барак Обама след края на източноазиатската среща в Мианмар. Според руският премиер антируските санкции създават напрежение в цялата финансово-икономическа система на страната, а последствията не винаги могат да се пресметнат предварително.