Музика на 5000 м. надморска височина

Какво е да покоряваш върхове с китара в ръка?

21.10.2016 | 09:47
Музика на 5000 м. надморска височина

Един човек, една китара и 5 хил. м. надморска височина. Всичко това не е сюжет на филм, а историята на един български музикант, чието сърце е високо в планината.

Още от детството музиката започва да определя живота му, а по-късно го отвежда в Ню Йорк, където завършва Бруклинската консерватория. 

Наред с музиката обаче в живота на Петър винаги е имало място и за пътешествия.

"От малък много обичам да ходя на планина, да съм сред природата. Животът в планината винаги ме е вдъхновявал. Да прекосяващ била, да се откриват гледки. Спокойствието на цялата природа", споделя китаристът пред камерата на Bulgaria ON AIR. 

И така в компанията на малката китара Петър решава да покори различни върхове.

"Посредством желанието ми да посетя различни планини, съм бил в Алпите. Прекарах два месеца в Хималаите и два месеца Южна Америка. Това лято бях един месец в Русия, частта на Кавказ", разказва музикантът.

Той прекарва дни сам в Хималаите, където записва и една от своите песни.

"С тази китара се качих на връх Кала Патар, който се намира под връх Еверест. Той е висок 5 500 хил. м. и на върха му записах авторското си парче. Бях абсолютно сам, без телефон и интернет. Чудех се какво ще бъде 15 дни и дали ще се оправя сам", посочи още китаристът.

А освен красиви гледки, височинният музикант и неговата китара са видели и суровата страна на планините.

"На тази надморска височина температурата е доста ниска и се свири много трудно. Има риск за здравето на пръстите, което за мен никога не може да бъде компромис", споделя музикантът.

Петър винаги носи китара си със себе си и би искал да я качи високо в планината, "за да види и тя свят."

"За сега е била най-високо в Перу 6 057м. на вулкана Чачани".

Петър признава, че няма по-голямо вдъхновение от тишината на природата. Именно там се крие връзката между музиката и пътешествията. 

Той споделя, че сред природата се чувства все едно е вкъщи и му е спокойно, защото няма хора.

Приключенията на музиканта-пътешественик на спират до тук. За в бъдеще той е категоричен, че ще продължи да покоря 5 хилядни височини и заявява, че той и неговата китара ще се докоснат съвсем скоро до нови върхове.