Най-тежките ядрени инциденти в историята

От Фукушима до Чернобил: катастрофите, от които още ни побиват тръпки

26.04.2016 | 08:35 Редактор: Константин Томов
Най-тежките ядрени инциденти в историята

Текст КАЛИН НИКОЛОВ*

 

       Четири дни след злополуката в Трий Майл Айлънд президентът Джими Картър пристига на място да инспектира взетите мерки

 

ТРИЙ МАЙЛ АЙЛЪНД (САЩ, 1979). На 28 март дефектен клапан предизвиква разтопяването на реактор 2 в централата в щата Пенсилвания. Малки количества радиоактивни газове са изпуснати в атмосферата. Инцидентът е оценен на 5 по 7-балната скала INES.

 

УИНДСКЕЙЛ (Великобритания, 1957). Пожар в единия от реакторите на британската военна ядрена програма води до изпускането в атмосферата на значителни количества радиоактивни вещества. Смята се, че това е причинило над 240 случая на рак. 5/7 по INES.

 

КИЩИМ (СССР, 1957). Взрив в контейнера за ядрени отпадъци на секретен военен завод изхвърля в атмосферата радиоактивни газове и пари. Налага се евакуацията на 12 000 души, а заразената зона (16 000 хектара) е обявена за охраняем резерват и до днес е необитаема. 6/7 по INES.

 

 

ФУКУШИМА (Япония, 2011). Голямото земетресение и цунами от 2011 предизвика поредица от инциденти и изпускания на радиоактивен материал в АЕЦ Фукушима Даичи. Това бе най-големият инцидент след Чернобил и единственият освен него, оценен с максималното 7/7 по INES.

 

ЧЕРНОБИЛ (СССР, 1986). При системен тест се стига до взрив и разтопяване на IV блок на АЕЦ Чернобил. Причина за аварията са несъвършенства в конструкцията и нарушаване на правилата за безопасност от персонала. В атмосферата са изпуснати огромни количества радиация, поразили по-голямата част от Европа. България е шестата най-пострадала европейска страна (извън самия СССР), но е на първо място по  ефективни дози облъчване на глава от населението - заради наложеното от властите информационно затъмнение хората почти не вземат предпазни мерки в първите дни.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 69 / 2016