Историята на истинския автор на July Morning

Идванията в България са празник за мен, признаваше Кен Хенсли. Днес лидерът на Uriah Heep щеше да навърши 76

23.08.2021 | 18:59 Редактор: Константин Томов

Купих си Demons and Wizards на плоча - стара и доста надраскана - от "Лазаров Рекърдс" някъде през 1991 с парите за урок по математика, от който избягах. "Лазаров рекърдс" се помещаваше в съседната врата до Първо районно управление на МВР - в България още не бяхме открили аудиопиратството като концепция. Можеше да отидеш там, да се поровиш в дебелите каталози и да оставиш празни касетки, на които да ти запишат албуми, доскоро напълно недостъпни в България. Имаха почти цялата дискография на Uriah Heep, така че тази група, и персонално Кен Хенсли, носят основната вина, че от мен не стана математик.  
  
  

На 24 август Кен Хенсли, творческият гений зад Uriah Heep, щеше да навърши 76 години
  
    
Кен също така е виновен за първата кражба на книга в живота ми - на автобиографията му Blood On The Highway (издателство "Махалото", 2010), която един колега ми даде да прочета и която няколко години по-късно още не съм върнал. Твърде възможно е това да е най-честната и искрена автобиография на музикант изобщо.

КЕН ХЕНСЛИ, ТВОРЧЕСКИЯТ ГЕНИЙ зад легендарната рок-група Uriah Heep, си отиде на 4 ноември 2020, малко след като навърши 75. За десетте му години с групата (1970-1980), през които той бе основен композитор и текстописец, Нееp продаде над 40 милиона плочи. По неясна причина Uriah Heep никога не е била особено обичана от критиката в родната си Великобритания, но за сметка на това бе изключително популярна в континентална Европа и в Далечния изток, където славата й на моменти надхвърляше тази на другите колоси от епохата - Deep Purple, Black Sabbath и даже Led Zeppelin. Към споменатите 40 милиона плочи трябва да се добавят и неясно колко милиона нелегални презаписи като моите в малкото магазинче на "Раковска". Защото Uriah Heep бе необикновено популярна и отсам Желязната завеса, а в България и до днес е феномен покрай една песен: July Morning.
  
   

July Morning, толкова популярна в България, се ражда, докато Uriah Heep са подгряваща група на Shalimar и ги чакат в автобуса да приключат концерта си. Пада се нощта срещу 1 юли и първият стих идва в главата на Хенсли съвсем естествено: There I was on a July Morning...
   
   
"Бях чувал, че всяка година в утрото на 1 юли хора от цяла България се стичат край морския бряг, за да посрещнат изгрева под звуците на July Morning, но чак през 2008 година за пръв път присъствах лично и участвах в това преживяване", писа Кен в една специална бележка към българското издание на автобиографията си. "Оттогава не пропускам на същата дата да се върна в България и това се превърна в истински празник за мен...".

КЕНЕТ УИЛЯМ ДЕЙВИД ХЕНСЛИ Е РОДЕН НА 24 АВГУСТ 1945 в Лондон, в сравнително бедно семейство с пет деца, в което бащата е инженер, но бивш певец, а майката - социален агент и бивша пианистка. Като хлапе Кен известно време се лута между две увлечения - по спорта и по музиката. Дори е поканен в първия отбор на "Лутън", по онова време член на най-висшата футболна дивизия на Англия, но трябва да избира между това и завършването на училище. Спомня си, че в крайна сметка избрал второто, очаквайки да зарадва баща си - но всъщност го разочаровал. Оказало се, че Хенсли старши мечтае да види сина си футболист. Това, дългите коси и бунтарското поведение довели до семеен разрив и Кен скоро бил принуден да се изнесе от къщи.
   
  

  Кен на плакат на групата Gods, в която бяха с бъдещия китарист на Rolling Stones Мик Тейлър и с Грег Лейк от Emerson, Lake & Palmer
   
   
"В онези дни нямах пукната пара и спях в буса на групата. Паркирах го пред дома на някой от бандата и тогава имах възможност да си взема вана и да се погрижа за хигиената си", пише в автобиографията си. "Останалите момчета още живееха с родителите си, а аз не можех да се прибера при моите дори за Коледа. Хранех се със студен боб от консерви, сирене и стари банани, но пък бях свободен да правя каквото си искам и нямах никакво намерение да си търся постоянна работа!".

ВЪПРОСНАТА ГРУПА Е KIT & THE SARACENS. Отива да се предложи като китарист, но тази позиция вече е заета, и го питат дали не може да свири на орган. Кен, който дори не се е опитвал, кима утвърдително, намира отнякъде орган Hammond, цяла нощ се упражнява и на другия ден изнася първия си концерт пред публика. През 1965 с бъдещия китарист на Rolling Stones Мик Тейлър основават The Gods, в която после свирят още Грег Лейк (Emerson, Lake & Palmer), Джон Гласкок (после в Jethro Tull), Пол Нютън и Лий Кърслейк, с които после Хенсли ще се събере в Uriah Heep. Групата става известна, свири в легендарния клуб Speekeasy заедно с титани като Джими Хендрикс, но в един момент всеки тръгва по собствен път. Кен се присъединява към Spice през 1969, и година по-късно групата е преименувана Uriah Heep, в чест на злодея от "Дейвид Копърфийлд" на Дикенс.
 
   

Кен Хенсли на върха на славата през 70-те
       
    
През годините над 25 музиканти са свирили в Uriah Heep, но за класическа формация се приема онази между 1972 и 1975, с Хенсли като пианист, китарист, бек вокал и основен композитор, Дейвид Байрън като вокалист, Мик Бокс като основен китарист, Гари Тейн като басист и Лий Кърслейк на барабаните. Дотогава Heep вече има няколко хита, но споменатият албум Demons & Wizards носи големия комерсиален успех и пробива на американския пазар. The Magician's Birthday, Sweet Freedom и Return to Fantasy надграждат успеха и за кратко Heep e сред най-търсените групи в Америка. В едно от турнетата ги подгряват Rush, в друго, през 1973 - Kiss.
  
   

 "Златният" състав на Uriah Heep от първата половина на 70-те: Гари Тейн, Дейвид Байрън, Мик Бокс, Кен Хенсли, Лий Кърслейк
     
   
НО ВЕЗНИТЕ НА СЛАВАТА СЕ НАКЛАНЯТ БЪРЗО: през 1976 вече Uriah Heep подгряват за Kiss. "Естествено, пишеха ни "специални гости", но свирехме преди тях, така че беше ясно кой кого подгрява", спомняше си Хенсли.
По това време вече класическата формация се е разпаднала. Тейн е освободен заради хероиновата си зависимост и умира от свръхдоза през 1975. Вокалистът Байрън развива тежки проблеми с алкохола и става неуправляем, накрая през 1976 и самият Хенсли настоява той да напусне. После винаги ще съжалява за това. Без Тейн и Байрън "химията" в групата повече не съществува. Хенсли, автор на музиката и текстовете на всички големи хитове, печели чувствително повече от колегите си и това задълбочава напрежението. Окончателното скарване с останалите от Heep, и най-вече с Мик Бокс, идва през 1980 покрай избора на нов вокал.
      
       

 Още една снимка от най-добрите години. Хенсли е първият отляво. Барабанистът Кърслейк почина съвсем малко преди него, през 2020. Тейн (в средата) си отиде от свръхдоза през 1975. Вокалистът Дейв Байрън (псевдоним, истинската му фамилия бе Гарик) така и не преодоля зависимостта си от алкохола, и почина от предизвикани от нея усложнения през 1985, едва на 38 години. От оригиналната формация жив е само китаристът Мик Бокс    
       
   
Кен се надява, че ще успее да продължи кариерата си с нова, собствена група, но се сблъсква с доста препятствия. Междувременно сам той става зависим от кокаина; прахосничеството и няколкото развода го оставят без пукната пара. През 80-те едва преживява като консултант на производител на китари. "Написал съм текстове, които мнозина използват, за да учат английски. По радиото продължават да пускат песните ми, а в супермаркета срещам хора, които ми казват, че са се оженили на нашата музика... и ето ме сега, господин Никой. Това са най-тежките моменти", спомня си в Blood on the Highway. Известно време свири с американската група Blackfoot; почитатели от следващата генерация като W.A.S.P. и Cinderella го канят като гост музикант, но той сам признава, че не се чувства на мястото си с тях.
  
   

Новата формация на Heep, обединена около Мик Бокс, продължава да изнася концерти. За Хенсли обаче това бе само "tribute група"
   
   
URIAH HEEP НЕ Е ПРЕСТАВАЛА ДА СЪЩЕСТВУВА, ръководена от Мик Бокс, но Хенсли многократно е казвал, че я смята просто за кавър-група, която пее в друг състав старите песни. Кен и Мик преглътнаха различията за един обединителен концерт в Москва през 2015, но Хенсли призна, че го е направил само заради парите. Година по-рано се беше преместил в Испания с четвъртата си жена Моника, купи ферма и основа благотворително дружество за спасяване на изоставени животни. "Така че сега, вместо да получавам златни плочи за продажби, надвишаващи 40 милиона копия, да пришпорвам ферарито си към най-близкото летище, за да отлетя в първа класа нанякъде и постоянно да съм заобиколен от хора, които да ми повтарят колко съм велик, пиша тези думи, седнал на разклатен стол до трикрака масичка. Пред дома ми няма алея за коли, а марката на пикапа, паркиран отпред, не може да се различи заради прахта, в която е потънал. Чат-пат получавам комплимент от жена ми за нещо като съборетината, която съм построил за зайците, и толкова. Не се шегувам". Но това не беше оплакване. Хенсли преоткри вярата си в Бог и казваше, че ценностите му вече са много различни от онези през 70-те.
   
   

   
     
БУКВАЛНО ДВЕ СЕДМИЦИ ПРЕДИ СМЪРТТА СИ даде последното си интервю - за Eonmusic. "Напълно съм доволен от живота си. Може вече да съм изсвирил последния си концерт, защото вирусът провали всяко шоу, което бях планирал за тази година, и едва ли ще сме в състояние да свирим през следващата", каза Кен. "Но това не ме притеснява, защото имах чудесен живот, голяма част от който надхвърли мечтите ми, така че мога да се облегна назад, да си кажа: беше страхотно, беше фантастично - и после да се заема с други неща". Между другите неща бе и последният му, уви, албум: наречен "Моята книга с отговори" (My Book of Answers), той ще излезе в началото на 2021 година. А след това... идва 1 юли.
   
  * Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 123 / 2020



 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Easy livin
преди 2 години
Изключителен музикант! Браво за статията Сигнализирай за неуместен коментар