Петте най-влиятелни албума в историята

От Eлвис до Майкъл Джексън и от Pink Floyd до The Beatles: плочите, които промениха музиката

22.08.2017 | 12:17 Редактор: Константин Томов
Петте най-влиятелни албума в историята

Не казвайте нищо. Знаем, че да се селектират петте най-велики музикални албума на всички времена, е непосилна задача (дори и без да се връщаме до Бах и Дворжак). Преди време списание Rolling Stone се опита да селектира Топ 100, после разшири бройката до 250 и накрая от немай къде стъкми Топ 500 – което не попречи после да получи десетки хиляди гневни писма от типа "Защо не сте включили любимата ми група Annihilator?".

Други издания опитаха различен подход, пренебрегвайки напълно публиката и подбирайки по свой собствен вкус. В резултат на това иначе уважаваното New Musical Express определи като най-велик албум на всички времена... The Stone Roses на The Stone Roses, а Mojo си избра Pet Sounds на The Beach Boys. Британското Radio 2 пък наскоро залитна в другата крайност, позволявайки пълна демокрация – и затова 4 от петте най-велики албума се оказаха на популярни съвременни групи (начело с Coldplay и Keane). Ето докъде се стига, когато дадеш право на глас на 14-годишните.
Поучени от този ценен опит, ние изобщо няма да се опитваме да подберем най-великия албум. Вместо това ще се помъчим да определим най-влиятелния – онзи, който е оказал най-силно (и трайно) въздействие и на публиката, и на други музиканти след него.


5. ЕЛВИС ПРЕСЛИ – ELVIS PRESLEY, 1956

Чък Бери е смятан за създателя на рок-музиката, но именно Елвис я превърна в онова, което е днес – господстващ ритъм, начин на живот и най-верен приятел на всеки тийнейджър.
Първият албум на Краля, който носи името му, е записан за няма и два дни през януари 1956. Това е първият рок албум в историята, оглавил класацията на Billboard, и първият, продаден в над милионен тираж. Бунтарските прически, плакатите в детските стаи, култът към звездите: всичко започва от тази скромна плоча.

 

4. LED ZEPPELIN – IV, 1971

След като приключили записите, китаристът Джими Пейдж бил дотолкова убеден в съвършеното качество на този албум, че предложил да го пуснат на пазара без всякакви надписи. И досега четвъртата плоча на "Цепелин" си няма официално име – нито пък от обложката й можете да разберете какво се крие вътре. А вътре се крие есенцията на най-великата хард-рок група на всички времена: от рок-химните като Rock and Roll и Black Dog, през лиричната Going to California и умопомрачителния блус на When the Levee Breaks, та чак до Stairway to Heaven, която не е счупила всички рекорди на класациите единствено защото никога не е издавана като сингъл и съответно не е участвала в тях.

 


3. PINK FLOYD – "THE DARK SIDE OF THE MOON", 1973

Някои смятат музиката на "Пинк Флойд" за твърде елитарна и интелектуална – един вид, недостатъчно масова. Но обикновените, "масови" албуми се задържат в класацията на Billboard по няколко седмици или месеци. А "Тъмната страна на луната" попадна там с излизането си през 1973 и остана в Топ 100 цели 741 седмици – или точно 15 години. Тази плоча промени стандартите за техника на звукозапис, доказа, че рок музиката не е просто дрънкане на китара и елементарни стихчета, и в крайна сметка си остава също толкова слушана днес, колкото бе и преди 40 години. За колко други албума можем да го кажем?

 


2. МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН – THRILLER, 1982

Има две причини да причисляваме този поп-албум, продуциран от гениалния Куинси Джоунс, към най-влиятелните на всички времена. Първо, той за пръв път показа, че поп-музиката може да създава суперзвезди с трайност над две години. На него дължим Мадона, Джъстин Тимбърлейк и дори Бритни (това похвала ли е всъщност?).
Втората причина – и наистина съществената – е, че просто всеки го има. С над 65 милиона легални продажби по цял свят, това е най-купуваният албум в историята, и е трудно дори да си представим, че нещо някога ще му отнеме това постижение.

 


1. THE BEATLES – SGT. PEPPER'S LONELY HEARTS CLUB BAND, 1967

Толкова сме свикнали да слушаме колко новаторски, основополагащ и революционен е този албум, че може дори леко да ни е втръснало.
Това, което трябва да направите, е да забравите всякакви приказки и просто да си го пуснете.
В историята на музиката няма по-блестящо съчетание на звук, текст, концепция, звукозаписна техника и обложка. Това е албумът, след който популярната музика престана да бъде средство да се отпуснем и може би да потанцуваме. И се превърна в средство да изразяваме най-важните неща в живота.