Кристалина Георгиева: 100 млн евро за български проекти по Плана Юнкер

Интервю за Милена Милотинова, Брюксел 1

29.11.2015 | 16:40 Редактор: Виргиния Стаматова
Кристалина Георгиева: 100 млн евро за български проекти по Плана Юнкер

„До края на тази година 50 млрд. евро влизат в европейската икономика по плана Юнкер. От тях 100 милиона отиват в България,“ заяви в интервю пред Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

„Създадохме кредитна линия за малки и средни предприятия. Надяваме се, че около 1000 предприятия ще могат да се възползват от нея. И това, което е чудесно, е че вече 150 кандидатстват и са в процес на получаване на финансиране, което е при много добри условия,“ обясни комисар Георгиева. „Аз много се надявам, че това е първият проект от много, които ще потекат към България,“ каза тя. 

По отношение на плана Юнкер, чиято цел е да генерира 315 млрд евро инвестиции  в европейската икономика, комисар Георгиева още веднъж подчерта, че това не е план, който финансира публични инвестиции.

„Целта тук е да се събудят парите, които спят в банките - частните инвестиции. Затова за България е важно да кандидатства с проекти, които са привлекателни за частния сектор, да ангажира частния сектор. Програмата за саниране определено е привлекателна, надявам се, че там ще има резултати по „плана Юнкер“, също и по някои от транспортните проекти. Стига, разбира се, да има възвращаемост по тях. Нека си го кажем направо - селски пътища няма да можем да построим с „плана Юнкер“, но голяма инфраструктура, която може да има възвращаемост – да,“ заяви Кристалина Георгиева.

 
 
 

Вижте цялото интервюто.