Боян Петров: Да си успял, значи да ти се доверяват

До върховете се стига с постоянни усилия, коментира за Bulgaria On Air алпинистът

10.09.2014 | 12:36 Редактор: Мариета Иванова
Боян Петров: Да си успял, значи да ти се доверяват

Да си успял, значи да ти се доверяват- означава да правиш неща, които искаш в съответните норми и закони, но вече с по-малко усилия от останалите. Това коментира пред Bulgaria On Air алпинистът Боян Петров.  През настоящия сезон той успя да изкачи три осемхилядника, сред които и най-опасния K2. Следващата му цел е покоряването на Манаслу, последният осемхилядник, на който не е стъпвал крак на български алпинист. Работи като зоолог в Природонаучния музей.

„В алпинизма успехът има само едно измерение – да стигнеш върха. Всичко останало е малък успех. Не e средата, не е горната две трети - върхът си е връх, и успехът за мен винаги е стигане на най-високата точка“, коментира Петров.

Попитан за цената на успеха, той споделя, че цената обикновено е пропорционална на височината на върха.

„Всичките големи върхове стават с големи жертви, стават с голямо раздаване и то не от днес за утре, а постоянно. Усилието трябва да е постоянно и тогава се стига до върхове“, коментира още алпинистът.

Според него професионалният успех е немислим без личния. - „Затова по-скоро се стремя да имам лични върхове, чрез които да имам този душевен комфорт, за да постигна другите, големите върхове“, коментира Петров.

„За мен велики са големите откриватели на XIX век – като Дарвин, Колумб, Магелан. Те са откривали с невероятен замах големи светове. Подготвяли са се  движението, за откритието и в резултат - откриват. Защото всяко едно откритие трябва да го предизвикаш – да го подготвиш и като дойде- просто да го направиш“, заяви Петров.