Мюсюлманчета обиждат съучениците си с "Неверници!" в Белгия

Доклад на центъра им за анализи на заплахите посочва, че влиянието на уахабизма расте

22.08.2017 | 07:10 Редактор: Иван Берберов
Мюсюлманчета обиждат съучениците си с

На пропагандата на радикалния ислямизъм в Белгия са подложени възпитаниците на т.нар. майчини училища – учебно-възпитателни учреждения, в които се приемат деца от 2 до 6 години.

Позовавайки се на вътрешен доклад на едно такова училище - "Renaix" в Източна Фландрия, вестник "Het Laatste Nieuws" пише, че проблемното поведение на отделни възпитаници се проявява в четене от тях на сури от Корана в междучасията, отказ да подават ръка и отсъствие в петъците по религиозни причини.

Най-голямо безпокойство обаче предизвиква това, че някои малки мюсюлмани заплашват с разправа своите съученици "неверници", наричайки ги "свиня", отбелязва изданието.

В т.нар. мрежа от експерти по исляма "Netwerk Islamexperten", специално създадена през 2016 г. за разработване на решения за противодействие на радикализацията сред учениците в училищата в белгийска Фландрия, вече са заведени близо 500 жалби. 
 
Както се посочва в специален доклад, изготвен по-рано от експерти на центъра за анализи на заплахите към белгийското МВР, радикалният ислям се проповядва активно в Белгия, където "все повече джамии и ислямски центрове са под влиянието на уахабизма, който е мисионерски инструмент на салафитите".

По данни на местните медии в Белгия идеите на уахабизма се пропагандират активно в джамиите в Брюксел, Антверпен, Вилворде и Мехелен.

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg

Снимка: PIxabay.com