Започна евакуацията на лагера в Идомени

Бежанците и мигрантите ще бъдат постепенно прехвърлени в нови лагери

24.05.2016 | 14:23 Редактор: Луиза Божинова
Започна евакуацията на лагера в Идомени

Рано тази сутрин гръцките власти започнаха евакуацията на бежанците в Идомени, който е най-големият незаконен лагер в страната.

В палатките при мизерни условия от месеци живеят близо 8400 души, които стоят в очакване гръцко-македонската граница да бъде отворена отново.

За операцията в Идомени, която ще продължи най-малко 10 дни,  са изпратени около 20 отряда от полицейските сили за борба с безредици с обща численост около 400 полицаи. На журналистите бе отказан достъп до района на акцията.

Правителствени и полицейски представители заявиха, че бежанците и мигрантите ще бъдат постепенно прехвърлени в нови, организирани лагери.

"Не искам да ходя в Солун. Не искам да стоя в лагера там. Храната е ужасна, държат ни като затворници. Искам да отида в Германия. Не искам да стоя в Гърция", казва Бириван, бежанка от Сирия.

През изминалите две седмици 2 500 души са напуснали лагера, след усилия от страна на властите обитателите му да бъдат убедени да се изнесат от там. След закриването на т. нар. "Балкански маршрут", в Северна Гърция, близо до село Идомени бежанци и мигранти вече няколко пъти се опитваха да пробият границата със съседна Македония.