12 000 души отказват да напуснат бежанския лагер в Идомени

Не ни харесва в лагерите, повечето приличат на затвори, заяви сирийка

29.03.2016 | 17:00 Редактор: Василия Пейчева
12 000 души отказват да напуснат бежанския лагер в Идомени

Над 12 хиляди души остават в бежанския лагер в Идомени на гръцко-македонската граница. Хората отказват да се преместят в пригодените от гръцките власти убежища в страната заради слуховете, че Балканският маршрут към Централна Европа ще бъде отворен отново.

В опит да се пребори със слуховете за отварянето на границите по Балканския маршрут гръцкото правителство съобщи, че ще постави високоговорители по границата с Македония.

През последните дни в социалните мрежи се появиха съобщения, че блокадата по границите към Западна Европа ще бъде свалена, което допълнително обнадежди търсещите убежище.

Преди две седмици официално влезе в сила споразумението между ЕС и Турция, според което всеки нелегален мигрант на територията на Гърция ще бъде връщан обратно в Турция, за което Анкара получи допълнителна финансова помощ. Междувременно македонският парламент удължи до края на годината извънредното положение в районите, граничещи с Гърция и Сърбия, което позволява на армията да патрулира по границата.

"Не ни харесва в бежанските лагери. Повечето, в които съм била, приличат на затвори. Не можем да се придвижваме свободно, а ако искаш да го напуснеш, ти трябват документи и има и други усложнения", коментира бежанка от Сирия.

"Лагерите в Турция са ужасни. Тези места съвсем не са пригодени за прием на хора", допълни и иракчанин.

Междувременно Унгария въведе още по-строг граничен контрол за защита на границата със Сърбия. Унгарската армия използва и военна техника при патрулирането, полицаите са придружавани от кучета край зелената линия, а термокамери следят всяко движение дори във вътрешността на Сърбия.