Над 54 хил. са вече мигрантите в Гърция

В Идомени са над 10 хиляди и не желаят да напуснат въпреки условията

22.05.2016 | 16:37 Редактор: Ирина Георгиева
Над 54 хил. са вече мигрантите в Гърция

Над 54 хиляди са вече мигрантите и бежанците, регистрирани в Гърция. В Идомени са над 10 хиляди и не желаят да напуснат въпреки условията, предава БНР.

От търговската камара за пореден път се обърнаха към правителството да се вземат мерки по освобождаване на железопътната линия Солун-Скопие. Щетите за фирмите са вече над 6 милиона евро.

На егейските острови има дни без да влезе нито един бежанец, но тази нощ отново пристигнаха още 100 човека. Около 10 хиляди души са в лагери по островите без право да се прехвърлят до Пирея.

Напрежението между самите мигранти расте, като сблъсъците между тях са вече ежедневие.

„Единствената политика на правителството е да брои мигрантите и бежанците“, коментират от опозицията. Дори полицейският началник на остров Хиос подаде оставка, защото „положението с мигрантите е извън контрол“.

Споразумението с Турция не дава резултати. В последните пет дни само 28 мигранти са се съгласили да се върнат.

Спешно се изграждат нови три лагера за бежанци в близост до Солун. Политиката на правителството е да прехвърли повечето мигранти в северна Гърция въпреки протестите на кметовете срещу това решение.

В същото време много гърци предоставят безвъзмездно свои жилища за настаняване на семейства, докато изчакват разрешение за бежански статут. 

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg