Хилари Клинтън и Доналд Тръмп с най-големи шансове на изборите в САЩ

Днес американците ще изберат основните опоненти в предизборната надпревара за президентския пост

01.02.2016 | 16:40 Редактор: Мария Аладжова
Хилари Клинтън и Доналд Тръмп с най-големи шансове на изборите в САЩ

Избирателите в Айова днес ще дадат първите гласове в борбата за президентския пост в САЩ. С право на глас в този щат са около милион и двеста хиляди привърженици на Демократическата и Републиканската партия. От гласуването днес ще стане ясно кои ще са опонентите в окончателните президентски избори през октомври.

"Тези предварителни избори са политическа традиция в САЩ. Много американци виждат в това един особено демократичен инструмент, с който могат да имат непосредствено влияние върху персоналните назначения на своята водеща политика", обясни в ефира на БНР главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Според анкетите с най-големи шансове за номинация са демократите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс и републиканците Доналд Тръмп и Тед Круз. След като бъдат одобрени кандидатурите на двата лагера, започва и същинската предизборна кампания. 

"В повечето случаи и на двете партии – Демократическата и Републиканската, изборите ще бъдат в един и същ ден, като в съвсем малко щати ще има разминаване. Официалната номинация на кандидатите за изборите ще бъде през лятото. Очаква се това да се случи след изборите през юли", каза Попов и продължи, че "Това, което видяхме досега, е, че Тръмп играе по тънките струни на американците, като се превръща в един доста интересен и донякъде забавен екстремист."

Политическите анализатори прогнозират, че Доналд Тръмп най-вероятно ще поведе пред опонента си Тед Круз, а Хилъри Клинтън ще излезе начело при демократите.