Крайнодесни активисти са арестувани при антиимигрантски бунтове в Лайпциг

В Лайпциг протестираха срещу политиката на Меркел

12.01.2016 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Крайнодесни активисти са арестувани при антиимигрантски бунтове в Лайпциг

Полицията в германския град Лайпциг направи 211 ареста след като крайнодесни поддръжници вандализъм и опожариха автомобили, докато в града се провеждаше митинг "против ислямизацията" на страната, предаде BBC.

Размириците идват на фона на хиляди активисти, които протестираха мирно. Те обвиняват рекордния брой пристигнали бежанци в Германия за множеството случаи на сексуално насилие срещу жени в навечерието на Нова година в няколко града в страната.

Властите съобщиха, че извършителите на нападенията в Кьолн са били почти изключително от мигрантски произход. 

На 10 януари в катедалния град имаше ответни нападения - над бежанци, при които са били ранени най-малко 11 души от Пакистан, Сирия и Гвинея, като тези действия бяха обявени от правителството за непростими.

Около 2000 поддръжници на "Легида", лайпцигската версия на движението на Патриотичните европейци срещу ислямизацията на Запада (ПЕГИДА), проведоха демонстрация в града на 11 януари. Те дадоха израз на гнева си срещу канцлера Ангела Меркел и политиката на правителството за отворени врати за бежанците.

Докато се провеждаше протестът, група от крайнодесни екстремисти и футболни хулигани вилняха в квартал Коневиц, известен като бастион на леви активисти, съобщават от полицията в изявление на немски език.

Повече от 250 недоволни изпочупиха прозорци, подпалиха коли и кофи за боклук, хвърляха фойерверски, които предизвикаха пожар на етаж от сграда, съобщават още властите.

Противниците на ПЕГИДА също протестираха на контра-демонстрация    в Лайпциг на 11 януари вечерта. Левите активисти изпочупиха автобус, нает от крайнодесни поддръжници. Не е съобщено за задържани леви активисти.

Мащабът на нападения срещу жени в Кьолн и други германски градове на 31 декември шокира страната, а действията на полицейското управление бяха остро критикувани. Повече от 500 жалби са подадени след събитията като 40% от тях са за сексуално насилие.

Властите съобщават, че нападателите са "почти изцяло" от имигрантски произход, главно от северноафрикански и арабски.

Около 1.1 млн. лица, търсещи убежище, са пристигнали в Германия през 2015г.

От октомври 2014 г. насам в няколко германски града се проведоха големи митинги на ПЕГИДА срещу ислямизацията на страната. Групата иска Германия да ограничи имиграцията, като обвини властите за прилагането на съществуващите закони.

/Снимка: Twitter/