Най-малко 10 души са убити при експлозия в Истанбул

При взрива в известния туристически квартал са ранени поне 15 души

12.01.2016 | 12:25 Редактор: Ирина Георгиева
Най-малко 10 души са убити при експлозия в Истанбул

Най-малко 10 души, от които 9 германски туриста са убити при експлозия в популярен сред туристите квартал на Истанбул, съобщи BBC, позовавайки се на местните власти. Експлозията е станала малко след 10:00 часа местно време на историческия площад Султанахмет, който се намира близо до Синята джамия.

При взрива са ранени поне 15 души. Сред жертвите има много туристи, потвърждава областният управител на Истанбул. Според някои сведения експлозията е била причинена от атентатор самоубиец. На мястото на експлозията има линейки, а полицията е отцепила района. 

Все още не се знае каква е причината за взрива.

Турският премиер Ахмет Давутоглу свика извънредно заседание по сигурността на ключови министри и длъжностни лица след експлозията, предаде AFP. Част от участниците в извънредното заседание са влиятелният вътрешен министър Ефкан Ала и ръководителят на разузнаването Хакан Фидан.

"От пресконференцията, дадена от турския президент Реджеп Таип Ердоган става ясно, че може би атентаторът е сириец и всички трябва да се обединят срещу тероризма." - коментира от Истанбул изп. продуцент на Bloomberg Симин Демокан.

Към момента нито една терористична групировка не е поела отговорност, съобщи Демокан. По думите й може да са както Ислямска държава, така и войниците на кюрдската ПКК.

Още по темата

"Беше самоубийствена атака.

След като се случи взрива се върнах обратно в хотела.

Имаше хаос, всички бягаха нанякъде.

Полицаите не знаеха какво се случва.

Опитаха се да евакуират всички в района, защото се опасяваха от втора атака. Целият площад беше опразнен." - разказа очевидец.

"За съжаление сред загиналите 10 човека има чужденци и турски граждани.

Изказвам съболезнованията на семействата на жертвите и пожелавам на пострадалите да се възстановят по-бързо. Този инцидент ни показва, че трябва да се обединим срещу тероризма." - заяви Ердоган.

Кореспондентът на BBC Марк Лоун съобщи, че през последните месеци е имало единични атаки от страна на най-лявата група в Истанбул, докато насилието се покачва между турските сили и войниците на кюрдската ПКК предимно в Югоизточна Турция след прекратяването на временното примирие.

Двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. 

Повече от 30 бяха убити при нападение близо до границата със Сирия през юли. 

/Снимка: Архив/