Либия: ИДИЛ отново атакува петролни инсталации

Обектите се атакуват за втори пореден ден

05.01.2016 | 14:25
Либия: ИДИЛ отново атакува петролни инсталации

Джихадистите от Ислямска държава бомбардираха във вторник сутринта, 5 януари района около петролното пристанище Садр в Либия, съобщи АФП, цитирайки говорител на охранителната компания и на либийската петролна компания NOC. Снаряд, попаднал в цистерна предизвика пожар. Това е втори пореден ден на бомбардировки на това място.

Според охраната ислямистите били на около 40км от петролния терминал, който вчера атакуваха. При нападението загинаха 7 души, а 25 бяха ранени.

В съседното пристанище Рас Лануф на около 20 км избухна пожар в резервоар, засегнат от ракета.

От няколко месеца ИДИЛ пренася свои части в Либия. Джихадистката групировка, която вече контролира Сирт на брега на Средиземно море, постепенно разшири зоната си на влияние и в други градове на страната. Бойците атакуваха много петролни обекти в южната част на Либия, но досега не са успявали да ги превземат, както в Сирия.

 

Петрол

Терминалите, обект на нападенията на ИДИЛ са разположени по т.нар. "петролен полумесец", част от бреговата ивица на Либия между Бенгази и Сирт. Интересът на ИДИЛ към него се събуди преди няколко месеца и той бе обявен за първа явна база на терористите извън Сирия и Ирак.

 

Още по темата

Новата провинция

Според Long War Journal ИДИЛ нарича Либия своя провинция и започна нова офанзива с цел осигуряване на нови източници на доходи - либийският петрол.

ИДИЛ атакува неведнъж либийската петролна инфраструктура, голяма част от която бе затворена от месеци или повече заради насилието. Както в Ирак и Сирия "халифатът" иска да контролира петролните полета, рафинерии и пристанища.

Последователите на Абу Бакр Ал Багдади в Либия нарекоха офанзивата си в страната на името на шейх Абдул Муджира ал Кантани, който е сочен за местния лидер на ИДИЛ.

 

Тунис

ИДИЛ обяви на 4 януари, че е превзел нов град в Либия, Бен Джауад. В края на ноември съседен Тунис въведе извънредно положение и затвори за две седмици границата си с Либия и нае 6000 души за охраната й заради връщащите се от зони на конфликт бойци. Мярката бе въведена след като терорист-камикадзе се взриви в автобуса на президентската охрана в центъра на столицата на 14 ноември 2015.

 

Германия

Германският дипломат Мартин Коблер не изключва възможна намеса на международната общност в Либия срещу ИДИЛ.

Коблер, който е пратеник на ООН за Либия се обяви и в подкрепа за обучението на либийски войници от Германия, съобщи DW. "Щом ситуацията в страната се успокои, Германия ще участва в обучението на силите за сигурност на Либия", каза Коблер в интервю за Bild am Sonntag.

 

Още по темата

Либия

Либия има две враждуващи правителства - в Триполи и признатото от международната общност - в източната част на страната. Пред декември представителите на двете подписаха първоначално споразумение, постигнато с посредничеството на ООН за формиране на ново правителство на националното единство. Новият кабинет трябва да бъде обявен до края на януари.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма