Бежанците посрещат Коледа по границите

САЩ и Канада приемат сирийски граждани, бягащи от войната

24.12.2015 | 08:10
Бежанците посрещат Коледа по границите

Стотици хиляди бежанци ще посрещнат Нова година на граници, в лагери или в несигурност и страх. Как завършва годината с най-тежката бежанска криза от Втората световна война.

 

1300 бежанци чакат на македонската граница

Над 1300 бежанци са блокирани на бензиностанция на 30 км от границата между Македония и Гърция от четири дни, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Докарани са с 10 автобуса в сряда сутринта в Гевгелия, където има регистрационен център.

Македония започна да ограничава броя на бежанците, влизащи в страната от Гърция преди месец. Дневно се разрешава влизането на 2500-3000 души, а преди се приемаха по 5000.

Броят на бежанците, преминаващи границата обаче е 3500-4000 дневно. Всеки ден преминават с по хиляда повече.

От 18 ноември Македония, Сърбия, Хърватия и Словения ограничиха приема само на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан.

 

Дюнкерк

В бежанския лагер Гранд-Синт, малък град край Дюнкерк, Франция броят на бежанците се е увеличил от 800 на 1500 за 2,5 месеца. Според Индипендънт те живеят в палатки в калта. Местната власт има намерение да премести лагера в нови, отопляеми палатки за 2500 души. За лошите условия в града, където регионалните избори спечели Националният фронт съобщава и АФП.

 

Още по темата

Швеция

Имиграционната агенция в Швеция сключи договор за осигуряване на подслон на 1260 бежанци на борда на пътнически кораб, докато страната търси дългосрочно решение за настаняването им, пише The Local.

Все още обаче не е ясно къде ще бъде закотвен корабът. Настаняването за Коледа, както се надяваха шведските власти, няма да успее. Най-вероятно ще стане през април.

През октомври Швеция регистрира по 10 000 бежанци седмично, но през декември броят на желаещите да пътуват до северната страна намаля.

 

САЩ

Американският щат Южна Каролина бе един от първите, които се възпротивиха на плана на президента Барак Обама да приеме 10 хиляди сирийски бежанци в страната. Въпреки това вече приема сирийци, бягащи от войната, пише WND.

Според американския Закон за бежанците от 1980 те се изпращат в 180 градове в 49 щата. От началото на войната в Сирия в САЩ са пристигнали 2300 бежанци.

 

Канада

От края на ноември стотици бежанци пристигнаха в Канада, съобщи CBC. До края на годината страната вероятно ще приеме 10 000 сирийци, прогнозира министърът на миграцията Джон Макалъм. Те ще получат канадско гражданство. До февруари страната ще изпълни целта си да приеме 25000 бежанци.

 

Европа

„Смешно е Световната банка да не може да работи в Йордания и Ливан, защото двете са обявени за страни с доходи под средните, въпреки че има 2 млн. бежанци“, каза Милибанд за Bloomberg.

Според него САЩ и Великобритания имат роля в бежанската криза, защото управляват институциите и защото могат да дадат пример.

 

Още по темата

1 милион

Агенцията за бежанците на ООН прогнозира, че до края на 2015 в Европа ще има 1 милион бежанци.

Към 21 декември през Средиземно море са влезли 972 500 души, по данни на UNHCR. Това е най-голямата вълна мигранти в Централна и Западна Европа от войната в Босна през 90-те години.

Половината хора, влизащи по море са от Сирия. 20% са от Афганистан и 7% от Ирак. По данни на Международната организация по миграция IOM 34 000 са влезли от Турция в България и Гърция по суша.

Амнести Интернешънъл твърди, че Европа се е провалила в управлението в най-голямата бежанска криза след Втората световна война.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма