Израел прекрати ролята на ЕС в Близкоизточния мирен процес

Ще бъдат засегнат внос за 50 млн долара

30.11.2015 | 19:04
Израел прекрати ролята на ЕС в Близкоизточния мирен процес

Израел съобщи в понеделник, че преосмисля участието на ЕС в проекти, от които се възползват палестинците в окупирания Западен бряг в рамките на отговора си на забраната за износ на продукция от еврейските селища, съобщи Ройтерс.

Израелското МВнР съобщи в неделя, че Израел спира контактите с европейските агенции в мирния процес с палестинците. Но каза, че контактите с отделни страни - като Германия, Франция и Великобритания – няма да бъдат засегнати.

Европейските официални представители казаха, че това е само временно спиране на участието, което скоро ще бъде вдигнато.

„ЕС, както и международната общност поиска израелското правителство да спре дейността в селищата, Нетаняху отговори като засили дейността в селищата“, каза Саеб Ерекат, ген.-секретар на Организацията за освобождение на Палестина“, цитиран от Ройтерс.

Преговорите за създаване на държава Палестина са замразени от 2014 и няма индикация, че скоро ще бъдат съживени от дясното правителство на Нетаняху.

Емануел Нахшон, говорител на МВнР на Израел каза, че ЕС, важен донор за палестинската власт, която упражнява ограничено самоуправление в отделни части на Западния бряг, може да бъде изключен от практически инициативи за подобряване на живота на палестинците.

„Ние няма да включваме ЕС в това, което става тук като мирен процес, докато не разберем точно какъв е техният избор и политика“, каза Нахшон.

„ЕС иска да участва в редица процеси, някои от които в полза на палестинците, които живеят в палестинската власт и в зона С. С всички тези проекти трябва да преоценим дали е възможно да считаме ЕС като партньор, докато използва дискриминационни мерки и бойкот срещу държавата Израел“, каза той.

 

Нови насоки в етикетирането

На 11 ноември ЕС публикува нови насоки за етикетирането на продуктите, произведени в селищата в Израел, решението, което Брюксел обясни като техническо, но което Израел нарече дискриминационно и вредящо на усилията за мир с палестинците.

Писани в продължение на три години от ЕК, насоките означават, че израелските производители трябва изрично да посочват продуктите, които идват от селищата, построени на земя, окупирана от Израел, ако ще се продават в ЕС.

„Нетаняху заплашва да отстрани ЕС от политическия процес само ако има такъв, от който да го отстрани. Най-големият проблем е, който Нетаняху създава е в това, че няма политически процес“, каза Мерав Михаели, депутат от опозиционната партия Ционистки лагер.

Позицията на ЕС е, че земите, окупирани от Израел след войната през 1967 не са част от международно признатите граници на Израел.

Така продуктите, произведени там не могат да носят етикет „произведено в Израел“, а трябва да носят етикет на произход от еврейските селища - което ЕС смята за незаконно по международното право-

Великобритания, Белгия и Дания вече посочват на етикета дали продуктът е от Израел или – особено за плодове и зеленчуци, от долината на река Йордан и Западния бряг.

След решението всички 28 страни от ЕС трябва да прилагат същото етикетиране.

Министерството на икономиката на Израел оценява, че са засегнати стоки за 50 млн долара годишно, включително грозде и фурми, вино, пилешко месо, мед, зехтин и козметика от Мъртво море.

Това е около една пета от продуктите за общо 200-300 млн долара, произвеждани в еврейските селища за година, но капка в океана в сравнение с 30 млрд долара стоки и услуги, търгувани годишно между Израел и ЕС.