Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ирит Лилиан: Тероризмът в Израел има политически корени

Израелският посланик коментира причините за тероризма е Европа и Израел

23.11.2015 | 20:08 Редактор: Мария Аладжова
Ирит Лилиан: Тероризмът в Израел има политически корени

Европа променя лицето си, но Париж има специална енергия и ще продължи да бъде същият. Това каза посланикът на Израел Ирит Лилиан в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 23 ноември 2015.

 

Атентатите на 13 ноември в Париж

"Всеки, който е живял в Париж в миналото ще се чувства много натъжен. Като израелка мога да споделя чувствата на тъга, болка и страх от това, което стана.

Сигурна съм, че Париж има особена енергия и ще продължи да е Париж.

Но не става дума само за Париж. Европа променя лицето си. Ние, израелците, които страдаме всеки ден от терористични актове, повече от другите можем да усетим страха и тревогата..“, каза Лилиан.

Тя направи съпоставка между терористичните атаки в Париж и тези в Израел.

Лилиан каза, че екстремистите в Израел използват терора като политически инструмент, докато зад нападенията в Европа стои идеологията.

Терорът в Европа:

„Не е различен, защото терорът си е терор. Различен е източникът“.

"В Израел тероризмът за съжаление се използва за политически инструмент от определени терористични групи, които смятат, че това е най-добрият начин да постигнат политически цели.

Тези хора са силно повлияни от същата идеология и същите източници като тези, които стоят зад терористичните атаки в Европа.

Но целите им са други. В Европа терористичните нападения са по-повлияни от идеологията, религиозната идеология и други. Но резултатът е един и същ", каза Лилиан.

 

Израел

Посланик Лилиан отрече твърдението, че в Израел е започнала Третата интифада, но подчерта, че има много силна "вълна от тероризъм всеки ден".

"Вече десетки загинаха. Над 100 са ранени. Има жертви от двете страни. В нашия случай решението са политически преговори. В Европа решението изисква други усилия, по-обединени от международната общност", каза посланикът на Израел.

 

Кои са терористите

"Разликата между терористите е Европа и тези в Израел е многопластова", коментира израелският посланик.

"В Европа терористите са второ-трето поколение европейски граждани, а в Израел са палестинци, някои от Източен Ерусалим, а други дори израелски араби, което по някакъв начин напомня за имиграцията в Европа".

Според нея общото общото между тероризма в Израел и в Европа е в това, че "младежите са силно повлияни от подстрекателство и езика на омразата, които получават главно чрез социалните мрежи.

"Не става дума, че ходят в джамията и слушат имама. Човекът, който ги подстрекава може да е много далеч, в друга държава. Но думите са тук, промиването на мозъка е тук.
Това виждаме и в двата случая влияние, различно от социалните условия. Това е радикална идеология".

В Израел борбата с терористите е срещу техните, които се проследяват и се атакуват техните финансови сметки и военните доставки, каза още посланикът на Израел.

Международната коалиция

Държавният секретар на САЩ Джон Кери започна обиколка в Близкия Изток. Израел смята, че международните усилия да се спре Ислямска държава са положителна стъпка, но има колебания за формата на коалицията.

"Не бих поставила заедно Иран и Турция. Основният ни проблем е Иран, защото е лицемер - говори с ИДИЛ, но въоръжава и Хизбула."

 

Чуйте целия разговор във видеото.

Новата посланичка на Израел в България, Ирит Лилиан е била журналистка в израелското военно радио, преди да влезе във Външно министерство. Заемала е пост в Сингапур, била посланик в Париж и от август 2015 е посланик в България.