Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Зад бавните действия срещу ИД прозират геополитически интереси

Русия и САЩ могат да сближат позициите си за решението на конфликта в Сирия, единодушни са експертът по сигурност Славчо Велков и Радко Влайков, бивш говорител на МВнР.

21.11.2015 | 23:46 Редактор: Виргиния Стаматова
Зад бавните действия срещу ИД прозират геополитически интереси

"Фактът, че в рамките на 24 часа Съветът за сигурност към ООН прие резолюция за действия срещу ИД, е прецедент. Това означава, че всички основни сили в света си дават сметка за какво става въпрос," коментира в студиото на Брюксел 1 бившият говорител на МВнР Радко Влайков.

По думите му, освен жертвите, целта на терористите, е всяване на страх и паника, разстройване на нормалния ритъм на живот и работа на гражданите в Европа. Влайков се солидаризира с мнението на външния министър Даниел Митов, изказано миналата седмица в Брюксел, че сухопътна акция, която се провежда с обединените усилия на света, може да спре заплахата от тероризъм.

Славчо Велков коментира, че "при евентуална сухопътна акция, светът няма право на грешка. Ако подобна операция не успее, това би означавало, че  е победил световният тероризъм". Той допълни, че вземането на политическо решение за военни действия ще отнеме време, а формирането на ударна групировка в региона, може да се проточи между 3 и 6 месеца. За да бъде ефективна подобна сухопътна операция, ще е необходимо и сътрудничество с основните политически сили като Иран и Саудистка Арабия.

"Неясна за момента е позицията на Израел, а също и Турция", коментира още Велков. Той обясни бавните действия срещу ИД с геополитически интереси. В подкрепа на тезата си изтъкна скока на борсовите цени на петрола след атентатите в Париж.