Турция и САЩ се договориха да избягват ескалация на напрежението

25.11.2015 | 07:43
Турция и САЩ се договориха да избягват ескалация на напрежението

Президентите на Турция и САЩ се договориха във вторник да избягват ескалация на напрежението след като турската армия свали руски самолет на сирийската граница, съобщи АФП.

Турция-САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с американския си колега Барак Обама за необхомимостта да се намали напрежението. В разговора Обама подчерта, че правото на Турция да защити суверенитета си е „подкрепено от САЩ и НАТО“, предаде АФП.

Сваленият Су-24

Руски бомбардировач Су-24 бе свален от два турски F-16 и се разби в северозападната част на Сирия, северно от Латакия, където в последните дни се водят ожесточени сражения между сирийската армия, подкрепена от руската авиация и въоръжени бунтовници.

Двамата пилоти успяха да катапултират преди катастрофата, но според руския Генерален щаб един от тях е бил убит, преди да се приземи.

Вторият е бил евакуиран към руската база на ВВС Хмеймим в Сирия, а самолетът бе унищожен от контролираната от бунтовниците територия, каза началникът на Главното оперативно управление на руския Генщаб Сергей Рудской, съобщава АФП.

Русия

Русия подготви допълнителни мерки за охрана на руската база на ВВС в Сирия. Сега всички действия на бойната авиация ще се осъществяват „само под прикритие на изтребители". Руският Генщаб прекрати всички военни контакти с Турция и обяви, че крайцерът Москва, снабден с ПВО Форт се насочва бреговете на провинция Латакия.

НАТО

Генералният секретар на НАТО потвърди, че руският самолет наистина е навлязъл в турското небе и Пентагонът подкрепи декларациите на Анкара, уточнявайки, че бомбардировачът е бил предупреден 10 пъти, преди да бъде свален. „Чувахме какво става, комуникациите бяха по отворени канали“, каза полк. Стив Уорън.

Генералният секретар на НАТО призова към спокойствие и „намаляване на напрежението“.

„Както ясно повторихме, ние сме солидарни с нашия турски съюзник в НАТО“, каза Йенс Столтенберг след извънредната среща на посланиците на алианса в Брюксел.

„Става въпрос за сериозен инцидент. Трябва да избягваме да изпускаме ситуацията от контрол“, каза шефът на НАТО. „Дипломацията и намаляването на напрежението са важни в решаване на ситуацията“, каза Столтенберг, добавяйки, че насърчава „контактите между Анкара и Москва“.

ЕС

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск призова „да се запази хладнокръвие“, оценявайки момента като „опасен“. Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини подчерта „необходимостта да се избягва напрежението“.

Турция

„Целият свят трябва да уважава правото на Турция да защитава границите си“, заяви турският президент Ердоган в първото си публично изявление след инцидента.

Ердоган говори в президентския дворец в Анкара /снимка/.

„Осъждаме твърдо засилването на атаките срещу тюркмените“, турскоезичните сирийци, които се бият срещу режима на Башар Асад в северната част на страната си, каза Ердоган.

„В този сектор има тюркмени, не ИДИЛ. Тези атаки имат за цел да поддържат режима на Асад“, каза турският президент, без изрично да спомене Русия.

 

Един руски войник бе убит на сирийска територия при операцията по евакуация на двамата пилоти на сваления Су-24. Един от хеликоптерите Ми-8 на руските спецчасти беше обстрелван.