Катастрофата на Су-24: Отзивите

Световният политически елит коментира инцидента

24.11.2015 | 16:24 Редактор: Мария Аладжова
Катастрофата на Су-24: Отзивите

Руските политици дават изявления относно катастрофата на руския военен самолет.

„Русия изгуби Турция като съюзник в борбата срещу „Ислямска държава“ и тероризма след инцидента със сваления Су-24“, това заяви пред РИА Новости зам.-председателя на комитета по отбрана и безопасност Евгений Серебренников. Същото изявление направи и лидерът на партията „Справедлива Русия“ Сергей Миронов. Той определи инцидента като „недружелюбна стъпка“ от страна на Турция.

Предеседателят на международния комитет на Държавната дума Алексей Пушков пък изрази убеждение, че случилото се сериозно ще се отрази на руско-турските отношения.

Свалянето на руския военен самолет продължава да е водеща новина и сред световния политически елит.

Външният министър на Чехия Любомир Заоралек също коментира инцидента. По негови думи засегнатите страни трябва да седнат на масата на преговорите, тъй като в момента Русия и Турция водят отделни войни, съгласно собствените си интереси и липсва единна стратегия за борба срещу „Ислямска държава“.

Йорданския крал Абдулла II направи изявление в рамките на срещата си с руския държавен глава в Сочи. Той посочи, че свалянето на руския самолет Су-24 е пример за това колко е важна съвместната работа в борбата срещу тероризма.

Главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Олександър Турчинов подкрепи действията на турските власти, посочвайки, че реакцията им е била адекватна.

Заради инцидента, днес, от 18 ч. българско време, ще бъде свикано извънредно заседание на Североатлантическия съвет.