Путин: атаката срещу Су-24 е удар в гърба

/Допълва се/

24.11.2015 | 14:54
Путин: атаката срещу Су-24 е удар в гърба

Владимир Путин направи изявление след свалянето на руския самолет Су-24 близо до границата със Сирия. Той каза, че Русия ще анализира всичко, което се е случило с нейния самолет в Сирия.

Трагедията с руския самолет Су-24, свален от турските военновъздушни сили ще има сериозни последици за отношенията между Москва и Анкара, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

"Това трагично събитие ще има сериозни последици за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли към Турция не просто като към близък съсед, а като приятелска страна. Не знам кому беше нужно това, което стана днес, във всеки случай не на нас., каза Путин на срещата си с краля на Йордания, Абдула II.

"Вместо незабавно да направят с нас необходимия контакт, доколкото ни е известно турската страна се е обърнала към своите партньори в НАТО, за да обсъди въпроса, сякаш ние сме свалили техе самолет, а не те - наш", каза руският президент.

Сваленият в Сирия руски самолет Су-24 е изпълнявал конкретна задача по борба с терористичната групировка Ислямска държава, нанасяйки превантивни удари по терористите, каза Путин.

"Те са провеждали операция по борба с ИДИЛ в северна Латакия - това е планинска област, където са съсредоточени бойците, основно от Руската федерация.

В този смисъл те са изпълнявали точна задача по превантивни удари по терористите, които във всяка секунда биха могли да се върнат в Русия. Това са разбира се, хора, към които трябва да се отнасяме като към международни терористи", каза Путин на срещата с крал Абдула II.

Руският самолет Су-24 бе свален във вторник сутринта "на 1 км от границата, а е паднал на 4км", каза още Путин.

Единият руски пилот на Су-24 е бил убит от сирийските бунтовници, съобщи АФП, цитирайки източници на бунтовниците и военни от сирийската опозиция. Пръвият пилот бе убит от силите на опозицията, които са стреляли по него след катапултиране.

 

/Снимка: Russia Today, Туитър/