Руски самолет Су-24 е бил свален близо до турската граница

Руското министерство на отбраната потвърди информацията

24.11.2015 | 12:06 Редактор: Мария Аладжова
Руски самолет Су-24 е бил свален близо до турската граница

Руски военен самолет Су-24 е претърпял катастрофа в Сирия, предаде РИА Новости. По информация на руското министерство на отбраната самолетът най-вероятно е бил свален от земята.

 

„Днес на територията на Сирия, най-вероятно в резултат на обстрел от земята, е бил свален руски военен самолет Су-24. Самолетът се е намирал на височина 6 хиляди метра. Уточняваме какво се е случило с пилотите, по предварителни данни те са успели да се катапултират“, се съобщава в официално изявление на военното ведомство.

Оттам уточняват, че през цялото време на полета самолетът се е намирал над територията на Сирия.

 

Междувременно от турското президентство съобщиха, че Турция е свалила самолета, заради нарушаване на въздушното ѝ пространство. В изявлението се съобщава още, че самолетът е бил предупреден за нарушението, като в рамките на 5 минути са отправени 10 предупреждения. Два турски изтребителя „Ф – 16“ са свалили самолета в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили. Анкара ще проведе консултации с ООН и НАТО по случая. 

Двама турски граждани са били ранени от отломките на самолета, предаде РИА Новости. Това се е случило в района на град Яйладагъ, в провинция Хатай, съобщава агенция "Фокус".