Белгия: висока опасност от атентати

21.11.2015 | 13:59
Белгия: висока опасност от атентати

Най-високото ниво на опасност, четвърто, бе обявено за региона на Брюксел. В останалата част от Белгия нивото на опасност е 3. В събота сутринта белгийските власти затвориха метрото и предупредиха за въвеждането на допълнителни мерки за сигурност.

Мачът Локерен-Андерлехт от Про-лига на Белгия, който трябваше да се играе в събота вечерта бе отложен, защото е смятан за рисков, което би наложило прехвърляне на полиция от столицата, а Брюксел в момента е в повишена тревога, съобщи Belga. Малко преди това Про-лига реши да не отменя мачовете от 1 и 2 дивизия, въпреки новите мерки.

За 26 март 2016 бе отложен концертът на френската рок звезда Джони Холидей в Брюксел, в Palais 12, съобщи залата, която може да приеме до 12 000 души.

Кметството на Брюксел препоръча магазините да затворят. Затвори посетителският център на Европейския парламент, кино Кинеполис и спортният център Етербеек.

Отложени бяха и срещите по хандбал в събота за брюкселски регион.

 

Още по темата

При спецоперация в ранните часове на събота в Брюксел полицията откри оръжие, съобщи RTL. „Открити са химически продукти и експлозиви“, съобщава белгийския ТВ канал, който уточнява, че информацията не е потвърдена от властите.

При операцията в петък вечерта е арестуван важен член на групата, организирала атентатите в Париж, съобщи RTBF, цитирайки прокуратурата.

Рискът от атентат с оръжия и експлозиви“ е предизвикал повишението на нивото на тревога в Белгия, обясни премиерът Шарл Мишел в събота на пресконференция след заседанието на Съвета по национална сигурност, предаде RTBF.

Премиерът Шарл Мишел каза в четвъртък, че ще похарчи 400 млн евро за мерки за сигурност. Мобилните телефонни карти няма повече да се продават на анонимни купувачи, а полицията ще има право да влиза в домовете, което сега е забранено между 21:00 и 05:00ч.

Кризисният център в Белгия призова да не се звъни на номер 101 за обща информация, а само за спешни съобщения до полицията за безредици или подозрителни пакети.