Русия обясни навлизането в турското небе с маневра срещу ПВО

Пилотът направил противоракетна маневра

05.11.2015 | 10:23
Русия обясни навлизането в турското небе с маневра срещу ПВО

Командирът на Въздушно-космически сили Виктор Бондарев е обяснил навлизането на руски изтребител в небето над Турция от началото на октомври с маневра за избягване на ракета. В интервю за Комсомолская правда когато руският самолет минавал покрай турската граница, апаратурата показала, че противовъздушната отбрана се опитва да го прихване.

Пилотът е бил принуден "за броени секунди" да извърши противоракетна маневра. "За малко влязъл в турското въздушно пространство", казва ген. Бондарев в интервюто.

По-рано руското Министерство на отбраната, признавайки факта за нарушаване на въздушното пространство на Турция, обясни инцидента с лошо време.

 

Инцидентът стана на 3 октомври. Два дни по-късно Турция съобщи, че Русия е нарушила въздушното й пространство. Това предизвика спешно заседание на НАТО,  което определи нарушението като "крайно опасно и безотговорно".

 

Според турското Министерство на външните работи в началото на октомври руската авиация два пъти е нарушавала турското въздушно пространство. Между 3 и 10 октомври руски самолети 13 пъти са се доближавали опасно близо до турските ВВС на границата със Сирия.

На 16 октомври турските власти съобщиха за свален безпилотен самолет, а след това турските медии писаха, че това е руски "Орлан-10". След инцидента Ахмет Давутоглу каза, че Турция ще сваля самолетите, които влизат в нейно въздушно пространство. "Вчера свалихме дрон. Ако беше самолет, щеше да стане същото", каза Давутоглу, цитиран от РБК.