Берлин отваря летище Темпелхоф за бежанци

10 000 души ще влязат в Германия от Австрия през уикенда

24.10.2015 | 17:31
Берлин отваря летище Темпелхоф за бежанци

Старото берлинско летище Темпелхоф, построено от нацистите, после превърнало се в символ на Студената война ще стане временно убежище за над хиляда бежанци, съобщи Berliner Morgenpost в събота, 24 октомври 2015, цитирайки градският сенат.

Приемните структури на германската столица, която очаква този уикенд да приеме над хиляди души, търсещи убежище, са изцяло препълнени, което прави необходимо отварянето на „спешен център“ на старото летище.

Затворено от края на 2009, Темпелхоф ще приеме в хангарите си 73 палатки, които вече се монтират от войници, пожарникари и доброволци.

Леглата са вече поставени. Общо хиляда души могат да бъдат настанени, пише в съобщението.

„Ще подготвим Темпелхоф за извънредни ситуации. Можем би ще имаме нужда от него през уикенда“, защото „според прогнозите, над 10 хиляди мигранти трябва да пристигнат в Германия от Австрия“ и една част ще бъдат насочени към Берлин, каза Марио Зая, който отговаря за социалните въпроси в Берлин.

 

 

Построено през 1923, летището е ремонтирано от нацистите между 1936 и 1941 в типичния гигантизъм на Третия райх. Хитлер е искал да го направи един от символите на бъдещата му хегемония в Европа.

Разпознаваемо лесно с полукръглия си централен корпус, летището се превърна по-късно в символ на Студената война, приемайки над 277 000 кацания на въздушния пост, който позволи на Западен Берлин да оцелее в съветската блокада през 1948/49.

През 2008 берлинчани решиха на референдум, че не искат повече да го използват като летище. От 2010 е парк.

/Снимка: берлински градски сенат/