Великобритания остава в ЕС при реформи: Хамънд

Интервю на британския министър Филип Хамънд за The Daily Telegraph

03.10.2015 | 11:48
Великобритания остава в ЕС при реформи: Хамънд

Британците ще гласуват за излизане от Европейския съюз, ако Брюксел непредложи програма за реформи, които трябва да бъдат осъществени, заяви пред The Daily Telegraph британският министър на външните работи Дейвид Хамънд.

Министърът смята, че това трябва да бъде "жизнен, съществен и необратим" пакет реформи.

"Ако предложим на британския народ нещо по-малко значимо, той ще ни отговори с презрение", каза Хамънд.

  Министърът уточни, че не е привърженик на излизането на Великобритания от ЕС, защото икономическите щети от това според него ще бъдат значителни.

Още по темата

В началото на септември бе проведено проучване на общественото мнение, което показа, че 51% от британците подкрепят излизането на страната от ЕС. Противниците на евроинтеграцията бяха повече за пръв път от ноември 2014.

За запазването на Великобритания в ЕС тогава гласуваха 40%, а 17% не можеха да решат. Допитването бе проведено няколко дни след като премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви за намерението си промени формулировката на въпроса за мястото на страната в ЕС, за да го направи по-неутрален.

По-рано въпросът, предлаган за референдума беше: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз?" Изборната комисия обаче предложи въпросът да се формулира по друг начин: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да излезе от Европейския съюз?".

Освен това избирателната комисия препоръчва да се разширят вариантите на отговорите с "да/не" на "Да остане член на ЕВропейския съюз" и "Да излезе от Европейския съюз". На респондентите са били предложени въпросите в новата формулировка.

Дейвид Камерън обяви плановете си за провеждане на референдум след преизбирането си на поста министър-председател на Великобритания през май 2015. В предизборната кампания на консервативната партия се предлагаше референдумът да се проведе до края на 2017, но Камерън предложи да бъде още през октомври 2016.